От х:

Днес в x:

Новата златна мина – бизнесът с марихуана

Един ден хората ще ме питат как легално съм станал милионер… И аз ще им отговоря от марихуана”. Така анонимен брокер споделя пред БиБиСи плана си за бързо забогатяване.

35-годишният мъж от Флорида инвестира в американски фирми, които се занимават с отглеждането, дистрибуцията и продаването на марихуана – бизнес, който вече е легален в 2 американски щата – Колорадо и Вашингтон.

Тези фирми са сравнително малки, но „зелената треска” се задава, убеден е инвеститорът.

И е сигурен, че тепърва новият пазар ще се разраства и ще буди интерес. „До момента вече съм направил 515 хиляди долара от търговия с акции на фирми за канабис”, споделя брокерът, който напуснал работата си през декември и оттогава сам гради бъдещето си.

Нюхът му за бързи пари го отвежда не само до директните производители. Компании, които произвеждат всякакви продукти, свързани с употребата на канабис, също се радват на възход на борсовите пазари. Дори охранителни фирми, които пазят фермите за производство на марихуана, са все по-апетитни за инвеститорите.

Още преди 2 години видни експерти започнаха да спекулират, че канабисът ще е „следващото голямо нещо”. Един от тях – Тод Харисън, е категоричен: „Това е най-добрата инвестиция за следващото десетилетие”. Тези думи идват от човек, който ръководи хедж фонд за 400 милиона долара.

Харисън дори сравнява растежа на "канабис” акциите с бума на интернет компаниите от края на 90-те години. Но бърза с уточнението, че както във всяка подобна ситуация ще има големи печеливши, но и големи губещи.

Неслучайно американските регулаторни органи предупредиха потенциалните инвеститори да бъдат изключително бдителни, когато се впускат в сделки на този нов пазар.

Анонимният брокер също признава, че на няколко пъти е бил на път да загуби всичко спечелено. Непознатото определено крие рискове.

В опит да се подсигурят, много инвеститори разчитат на специализирани сайтове, които предлагат задълбочен анализ на фирмите, занимаващи се с канабис. Тъй като все още има реална заплаха от попадане на компании, чиято дейност е в „сенчестата част” на бизнеса.

Въпреки всички опасения и трудности, очакванията са пазарът на марихуана „да узрее” бързо. Канабисът е разрешен от закона за лечебни цели в цели 20 щата и най-вероятно голяма част от тях скоро ще се решат на пълно декриминализиране. Канада, друг голям пазар, също се готви за легализиране на опиата.

Постъпленията от данъци биха се увеличили значително, ако рестрикциите върху търговията с марихуана отпаднат. Само за януари в Колорадо постъпиха 2 милиона долара повече. В щата Вашингтон прогнозират 190 милиона за хазната до 2019-та година, благодарение на бизнеса с канабис.

Сравненията с падането на сухия режим са неизбежни. И изглежда, както и тогава, доста хора ще натрупат цели състояния.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини