От х:

Днес в x:

Министър Стойнев: ГЕРБ са нахалници, заради тях ЕРП-тата дължат 2.5 млрд лв

Министър Стойнев нападна "нахалниците" от ГЕРБ

Меко казано нахално е хората които създадоха проблема в енергетиката да дават акъл сега. Задълженията на ЕРП за 3,5 години управление на ГЕРБ се равняват на 2,5 млрд. лв. Това заяви от Хасково министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Сега Енергоразпраделенителните дружества са си „прихванали” 350 млн лева от дължимото на НЕК. Ако не си върнат парите, на 7-ми април пристъпваме към отнемане на лицензите им” категоричен бе Стойнев. „Лицензи се отнемат постоянно, вижте по колко пъти отнемат лицензи в Белгия. Не е вярно, че по този начин ще отблъснем чужди инвеститори. На бюрото ми има 33 сертификати за 2.2 млрд лева инвестиции” каза Стойнев и отново нападна „нахалниците” от ГЕРБ. „Целия проблем тръгна от 2012-та година. За 2 месеца присъединиха 700 мегавата от възобновяеми енергийни източници/ВЕИ/. Понеже изкупуването на тези мощности са гарантирани, заради тях трябваше да се изключват блокове в централи, а включването им после струва 300 хиляди” даде пример министъра. Според него от този период мините не са работили, българският износ на електроенергия е бил замразен заради високите такси за износ. Сега мините работят на 4 смени, а износът ни на енергия е 8 пъти повече. „Бившият министър Делян Добрев трябва да е малко по информиран”, смята Стойнев, който подчерта, че заради кашата на предишните управляващи се е наложило България да плати отоплителния сеззон на софиянци. Това е така заради големите дългове на Топлофикация към Газпром

По Южен поток се работи и писмото на еврокомисар Гюнтер Йотингер е доказателство, че не сме вкарали проекта във фризера, както твърди опозицията, посочи още Стойнев. Йотингер искал разяснения за някои „съмнителни текстове” в новия Закон за енергетиката, за които бил сезиран от „будните граждани” Бойко Борисов и Делян Добрев в Брюксел. „ Жалко че нямаха мъжеството да го кажат първо в пленарна зала” ядосано заяви Стойнев и подчерта, че България е договорила след много тежки преговори, в тръбите на Южен поток, които ще минават през България, да върви и природния газ на трета страна.

Г.Христов

Според Стойнев нямало нищо страшно в отнемане на лицензи, в Белгия се вършело често
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини