От х:

Днес в x:

Онкоболни чакат кефа на министър за откриване на комплекса в Болярово

На пресконференция ни съобщиха, че комплексът в Болярово е готов

Лъчетерапевтичния комплекс за модерно и по-безопасно лекуване на тежки онкологични заболявания е готов от два месеца, но не работи, защото чака откриване от министър. Това стана ясно на днешна пресконференция, на която се представиха ползите от комплекса, макар това да бе направено още при старта на изграждането му - на 31.01.2012 година. Всичко бе изградено до 31.01. 2014-та, а нарочна визита на Haskovo.net удостовери, че хора и апаратура са в пълна готовност от 7 март /може би и по-рано/. По информация оттогава, официалното откриване се чакаше за днешния 28-ми март, но пусковата формула „министър, лента, бакърче“, явно не е сработила. 

Трите ключови елемента трябва да се съчетаят някъде след 15-ти април, като датата трябва да е удобна за здравния министър Таня Андреева или поне за регионалния Десислава Терзиева. Поканите към височайшите особи са пуснати преди няколко дни, разясниха от община Хасково. От администрацията щели да се съобразят с всяка дата, независимо дали е преди или след Великден и следващите Гергьовденски празници. 

Дотогава болните ще чакат за лечението си. Разликата е, че досега са нямали избор.

В комплекса в Болярово вече е наличен липсващият до момента Телегама излъчвател, който за пръв път позволява хасковските пациенти да лекуват на място дълбоко разположени туморни процеси. Касае се за зловещи болести като карцином на белия дроб, рак на панкреаса, рак на простатата и истинския бич за жените - тумор на маточната шийка. С подобни заболявания, годишно близо 200 души от Хасковско и Кърджалийско бяха насочвани към други градове, най-често Стара Загора. Струпването на болни там обаче забавя лечението с месеци, като в някои случаи направо го обезсмисля, признаха професори, специалисти по онкологичните заболявания, присъствали на срещата. Други пациенти пък не могат да си позволят високите разходи и направо се отказват от лечението, което пък ги обрича.

Идеята на боляровския комплекс бе да даде шанс за тези хора. Проектът глътна 6.5 млн лева по проект към Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС. Общината се включи със съфинансиране от 20 % . Главната част от сумата бе изхарчени за споменатия вече кобалтов излъчвател „Терабалт АС S80” и строителството на сгради и бункери, специално оборудвани да спират излъчваната от апарата радиация.

Г. Христов

Хората на д-р Балабанов ще почнат да лекуват евентуално следващия месец, но не се знае точно кога
Апаратура и хора са готови, но се чака официално откриване
Лъчетерапевтичния комплекс се намира до съществуващите Белодробен и Психодиспансер/Сега Специализирани болници за активно лечение/
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини