От х:

Днес в x:

Асеновци мериха знания за битката при Клокотница

Водещите Антоан Калев и Мария Минкова

Ученици от гимназията по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II” мериха знания за битката при Клокотница. 12 гимназисти от 9, 10 и 11 клас, разделени в два отбора, трябваше да отговарят на въпроси, свързани със историческото събитие в Хасковско от 9 март (22 март) 1230 г. Тогава Цар Иван Асен II разбива войските на Теодор Комнин. По-късно се жени за дъщеря му Ирина. Историци смятат, че това е единственият му брак по любов. А победата му е едно от най-забележителните събития, променило родната история. Личността на великия владетел поддържа огъня на националното ни самочувствие и гордост. Именно това е причината преди 6 г. гимназията да се именува „Цар Иван Асен II”. Хасковското школо е едно от трите в страната, които носят името на владетеля. Знанията на учениците бяха оценявани от 3-членно жури от музея.

Повод за инициативата на гимназията, съвместно с Историческия музей, бе предстоящия патронен празник на училището, който по нов стил е на 22 март.

„За първа година отбелязваме патрона на училището по този начин“, уточни учителката по български език и литература Невена Добрева. Всяка година в първия ден на пролетта Професионалната гимназия по дървообработване и строителство /ПГДС/ припомня на обществеността за мъдрите и далновидни дела на българския цар.

Отбелязването на патрона днес започна с приветствено слово на гимназистите Антоан Калев и Мария Минкова, както и от презентация. Утре продължава с поднасяне на венци и цветя пред паметника на владетеля в двора на училището.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини