От х:

Днес в x:

Новите условия на Москва: Украйна да стане федерация и да е извън НАТО

Русия предложи 6 свои условия за започване на незабавно уреждане на кризата в Украйна, но според "Ройтерс" значителна част от тях едва ли ще бъдат приемливи за Запада и властите в Киев. Те включват международна Група за подкрепа, нова конституция с изначално определен от Москва федеративен характер, широки права на отделните райони на Украйна и де факто признаване на резултата от т.нар. референдум в Крим в неделя. Иска се и ангажиране със специална резолюция на Съвета за сигурност на ООН, при това, след като Москва сама потъпка отговорностите си за сигурността и териториалната цялост на Украйна като гарант в договор от 1994 г.В съобщението на руското външно министерство се казва:"Както неведнъж е разяснявала руската страна, сегашната ситуация в Украйна не е създадена от нас, а е резултат на дълбока криза на украинската държава, довела до поляризация на обществото и рязко изостряне на антагонизма между различните части на страната. Именно към съдействие за преодоляване на тези противоречия трябва да бъдат насочени усилията на международната общност.Ръководейки се от тази задача и отчитайки призивите на САЩ и на европейските държави, ние подготвихме и предадохме преди седмица на нашите основни партньори в САЩ, Европа и други райони руските предложения как би могло да се организира външно съдействие на онези стъпки, които трябва да предприемат самите украинци за излизане от кризата. С тази цел предложихме:

- Да се създаде международна компактна Група за подкрепа. В нея трябва да участват САЩ и ЕС и съставът й да е приемлив за всички политически сили.

- Неутралният военнополитически статут на Украйна да бъде фиксиран в резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

- Признаване право на Крим да определи съдбата си в съответствие с резултатите на свободното волеизявление на населението му.

- Върховната Рада на Украйна незабавно да свика конституционно събрание с представителство на всички региони за подготовка на нова федеративна конституция.

- Подлагане на всенароден референдум на новата конституция на Украйна, а след одобряването й - провеждане на национални избори.

- Придаване на руския език в Украйна на статут на втори държавен език.

Според "Ройтерс" огласяването на тези условия няма да помогне за намаляване на напрежението, а симулира някаква дипломатическа активност от Москва.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини