От х:

Днес в x:

Историци: Хасково дръпва икономически след Първата световна война

Проф. д-р Искра Баева

Хасково започва да се развива в стопанско отношение след Първата световна война. Това разказа секретарят на хасковското историческо дружество „Клокотница“ д-р Красимира Узунова днес, когато бе отбелязан в аванс Деня на историка – 3 март. Смята се, че на тази дата започва и възраждането на българската историческа наука.

Повече от 20 г. местното историческо дружество, което е едно от водещите в страната, отбелязва този ден. Всяка година се канят изтъкнати специалисти по различни проблеми, като по възможност се подбират теми, свързани с кръгли годишнини. Идеята е те да са интересни за публиката. Защото като че ли историята остава онази наука, която трябва да стои най-близо до хората. „Защото историята, както казват още в древността, е учителка на народите“, отбеляза още Узунова.

Тази година се навършват 100 г. от началото на Първата световна война и затова днешната конференция бе посветена на тази тема. Тя бе водена от гост-лекторите от СУ „Климент Охридски“ проф. д-р Евгения Калинова и проф. д-р Искра Баева, които са специалисти в този период на международната история.

Събитията около Първата световна война са много интересни, тъй като оттогава започват онези промени в света и в Европа, които и до днес предизвикват преврати, промяна на държавни граници и т. н. В подкрепа на тази теза е и избухването на Октомврийската революция, която създава първата социалистическа или по-точно болшевишка страна в Европа. От нея по-късно тръгна създаването и на целия социалистически лагер.

Първата световна война, продължилаот 1914 до1918 г.,оказва и голямо значение за израстването на Хасково. Оттогава градът ни тръгва бързо напред в стопанско отношение. Тогава Хасково става с многобройно население и добре развита икономика, в която основна роля играе тютюнопреработването, с многобройните тютюневи складове. В следващите 2 г. местните историци ще се стремят да припомнят и да разяснят какво преживява Хасково по време на Първата световна война и след това.

На конференцията в читалище „Заря“ в Хасково присъстваха преподаватели по история, специалисти историци, любители и ученици, които имат намерение да кандидатстват с история във ВУЗ.

Днешната конференция на историците бе проведена с помощта на ГЕРБ - Хасково, откъдето превели 500 лв.

Анета Кутелова

 

 

С проф. Ангел Попов

Д-р Красимира Узунова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини