От х:

Днес в x:

13 °C

Историци: 90% от експонатите в "Археологията" са открити от Димчо Аладжов

  Честването на Деня на историка започна в зала "Археология" в Регионалния исторически музей в Хасково. Там бе подреден кът в чест на 90-годишнината от рождението на хасковския археолог Димчо Аладжов и в памет на 10 години от смъртта му.

  Във витрина бяха изложени негови книги, медали, награди, ордени на археолога, на който през 2002 г. му бе присъдено званието "Почетен гражданин на Хасково".

  Професионалният му път минава в тогавашния Окръжен музей, а сега Регионален музей. Голяма част от експонатите в зала "Археология" са открити при разкопки от Димчо Аладжов, каза настоящият директор на културната институция Пенко Добрев.

  За приноса на Аладжов към хасковския музей и като цяло за науката археология говори археологът Станислав Илиев. Той заяви, че около 90% от експонатите в зала "Средновековие" на експозиция "Археология" в музея са открити благодарение на работата на Димчо Аладжов и могат да се видят от посетителите. Той е автор на 5 монографии, множество книги, студии и статии в престижни научни издания, редактор е на множество сборници. Сред произведенията му е монографията "Селища, паметници, находки от Хасковския край". Тя е издадена през 1997 г. и е известна сред историците като "Бялата книга на Димчо". "Тя служи и до ден днешен като справочник на археолозите и работещите в региона", заяви Станислав Илиев. Той припомни, че покойният му колега е бил учител в широкия смисъл на думата.

  По-късно се проведе конференция, посветена на 55 г. от създаването на хасковското историческо дружество и 45 г. от първото отбелязване на Деня на историка. Сред лекторите бе акад. Васил Гюзелев, който е първи братовчед на Димчо Аладжов, с когото са и работили заедно. "Приятно съм изненадан, че Регионалният исторически музей в Хасково е решил да отдаде дан и да почете 90-годишнината на един от заслужилите и видни български археолози", заяви академикът.

  Лектори на събитието бяха още заслужилият професор на УНСС Георги Янков, Андрея Илиев - автор на документално-исторически романи и носител на наградата "Хасковски каунь", участваха и историци от Хасково.

  Конференцията бе организирана от Регионалното историческо дружество "Клокотница" в Хасково, което е единственото или едно от малкото останали в страната и от Регионалния исторически музей.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ам
   Американски КурКосмат
   6 -9
   19:59, 4 мар 2020
   Интересно е колко от Находките след Димчо Аладжов са в колекцията на Черепа ?
   ....
   "Подарени" от сегашните Ръководители ???
   ....
   Нали се сещате - за да има Черепа такава колекция , яко копане трябва да е падало и полицаите да са пазели копачите и археолозите които са ги ръководели
   • Го
    гост
    1 -1
    16:19, 5 мар 2020
    Точно така! В армията ако някой си е заслужавал званието е било преди 9ти . От комунизма всичките са прости комунисти долни и тъпи фатмаци.
  • 2
   Ха
   Хасковлия
   1 -3
   20:13, 4 мар 2020
   Предмети от онлайн търга на Горни и Мош за които съм наддавал сега са в тази колекция.

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини