От х:

Днес в x:

27 °C

Историци: 90% от експонатите в "Археологията" са открити от Димчо Аладжов

  Честването на Деня на историка започна в зала "Археология" в Регионалния исторически музей в Хасково. Там бе подреден кът в чест на 90-годишнината от рождението на хасковския археолог Димчо Аладжов и в памет на 10 години от смъртта му.

  Във витрина бяха изложени негови книги, медали, награди, ордени на археолога, на който през 2002 г. му бе присъдено званието "Почетен гражданин на Хасково".

  Професионалният му път минава в тогавашния Окръжен музей, а сега Регионален музей. Голяма част от експонатите в зала "Археология" са открити при разкопки от Димчо Аладжов, каза настоящият директор на културната институция Пенко Добрев.

  За приноса на Аладжов към хасковския музей и като цяло за науката археология говори археологът Станислав Илиев. Той заяви, че около 90% от експонатите в зала "Средновековие" на експозиция "Археология" в музея са открити благодарение на работата на Димчо Аладжов и могат да се видят от посетителите. Той е автор на 5 монографии, множество книги, студии и статии в престижни научни издания, редактор е на множество сборници. Сред произведенията му е монографията "Селища, паметници, находки от Хасковския край". Тя е издадена през 1997 г. и е известна сред историците като "Бялата книга на Димчо". "Тя служи и до ден днешен като справочник на археолозите и работещите в региона", заяви Станислав Илиев. Той припомни, че покойният му колега е бил учител в широкия смисъл на думата.

  По-късно се проведе конференция, посветена на 55 г. от създаването на хасковското историческо дружество и 45 г. от първото отбелязване на Деня на историка. Сред лекторите бе акад. Васил Гюзелев, който е първи братовчед на Димчо Аладжов, с когото са и работили заедно. "Приятно съм изненадан, че Регионалният исторически музей в Хасково е решил да отдаде дан и да почете 90-годишнината на един от заслужилите и видни български археолози", заяви академикът.

  Лектори на събитието бяха още заслужилият професор на УНСС Георги Янков, Андрея Илиев - автор на документално-исторически романи и носител на наградата "Хасковски каунь", участваха и историци от Хасково.

  Конференцията бе организирана от Регионалното историческо дружество "Клокотница" в Хасково, което е единственото или едно от малкото останали в страната и от Регионалния исторически музей.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ам
   Американски КурКосмат
   6 -9
   19:59, 4 мар 2020
   Интересно е колко от Находките след Димчо Аладжов са в колекцията на Черепа ?
   ....
   "Подарени" от сегашните Ръководители ???
   ....
   Нали се сещате - за да има Черепа такава колекция , яко копане трябва да е падало и полицаите да са пазели копачите и археолозите които са ги ръководели
   • Го
    гост
    1 -1
    16:19, 5 мар 2020
    Точно така! В армията ако някой си е заслужавал званието е било преди 9ти . От комунизма всичките са прости комунисти долни и тъпи фатмаци.
  • 2
   Ха
   Хасковлия
   1 -3
   20:13, 4 мар 2020
   Предмети от онлайн търга на Горни и Мош за които съм наддавал сега са в тази колекция.

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  25 сеп 2020
  Последни новини