От х:

Днес в x:

25 °C

Историци: 90% от експонатите в "Археологията" са открити от Димчо Аладжов

  Честването на Деня на историка започна в зала "Археология" в Регионалния исторически музей в Хасково. Там бе подреден кът в чест на 90-годишнината от рождението на хасковския археолог Димчо Аладжов и в памет на 10 години от смъртта му.

  Във витрина бяха изложени негови книги, медали, награди, ордени на археолога, на който през 2002 г. му бе присъдено званието "Почетен гражданин на Хасково".

  Професионалният му път минава в тогавашния Окръжен музей, а сега Регионален музей. Голяма част от експонатите в зала "Археология" са открити при разкопки от Димчо Аладжов, каза настоящият директор на културната институция Пенко Добрев.

  За приноса на Аладжов към хасковския музей и като цяло за науката археология говори археологът Станислав Илиев. Той заяви, че около 90% от експонатите в зала "Средновековие" на експозиция "Археология" в музея са открити благодарение на работата на Димчо Аладжов и могат да се видят от посетителите. Той е автор на 5 монографии, множество книги, студии и статии в престижни научни издания, редактор е на множество сборници. Сред произведенията му е монографията "Селища, паметници, находки от Хасковския край". Тя е издадена през 1997 г. и е известна сред историците като "Бялата книга на Димчо". "Тя служи и до ден днешен като справочник на археолозите и работещите в региона", заяви Станислав Илиев. Той припомни, че покойният му колега е бил учител в широкия смисъл на думата.

  По-късно се проведе конференция, посветена на 55 г. от създаването на хасковското историческо дружество и 45 г. от първото отбелязване на Деня на историка. Сред лекторите бе акад. Васил Гюзелев, който е първи братовчед на Димчо Аладжов, с когото са и работили заедно. "Приятно съм изненадан, че Регионалният исторически музей в Хасково е решил да отдаде дан и да почете 90-годишнината на един от заслужилите и видни български археолози", заяви академикът.

  Лектори на събитието бяха още заслужилият професор на УНСС Георги Янков, Андрея Илиев - автор на документално-исторически романи и носител на наградата "Хасковски каунь", участваха и историци от Хасково.

  Конференцията бе организирана от Регионалното историческо дружество "Клокотница" в Хасково, което е единственото или едно от малкото останали в страната и от Регионалния исторически музей.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ам
   Американски КурКосмат
   6 -9
   19:59, 4 мар 2020
   Интересно е колко от Находките след Димчо Аладжов са в колекцията на Черепа ?
   ....
   "Подарени" от сегашните Ръководители ???
   ....
   Нали се сещате - за да има Черепа такава колекция , яко копане трябва да е падало и полицаите да са пазели копачите и археолозите които са ги ръководели
   • Го
    гост
    1 -1
    16:19, 5 мар 2020
    Точно така! В армията ако някой си е заслужавал званието е било преди 9ти . От комунизма всичките са прости комунисти долни и тъпи фатмаци.
  • 2
   Ха
   Хасковлия
   1 -3
   20:13, 4 мар 2020
   Предмети от онлайн търга на Горни и Мош за които съм наддавал сега са в тази колекция.

  Хороскоп за 10.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
  10 юли 2020
  Последни новини