От х:

Днес в x:

Историци: 90% от експонатите в "Археологията" са открити от Димчо Аладжов

    Честването на Деня на историка започна в зала "Археология" в Регионалния исторически музей в Хасково. Там бе подреден кът в чест на 90-годишнината от рождението на хасковския археолог Димчо Аладжов и в памет на 10 години от смъртта му.

    Във витрина бяха изложени негови книги, медали, награди, ордени на археолога, на който през 2002 г. му бе присъдено званието "Почетен гражданин на Хасково".

    Професионалният му път минава в тогавашния Окръжен музей, а сега Регионален музей. Голяма част от експонатите в зала "Археология" са открити при разкопки от Димчо Аладжов, каза настоящият директор на културната институция Пенко Добрев.

    За приноса на Аладжов към хасковския музей и като цяло за науката археология говори археологът Станислав Илиев. Той заяви, че около 90% от експонатите в зала "Средновековие" на експозиция "Археология" в музея са открити благодарение на работата на Димчо Аладжов и могат да се видят от посетителите. Той е автор на 5 монографии, множество книги, студии и статии в престижни научни издания, редактор е на множество сборници. Сред произведенията му е монографията "Селища, паметници, находки от Хасковския край". Тя е издадена през 1997 г. и е известна сред историците като "Бялата книга на Димчо". "Тя служи и до ден днешен като справочник на археолозите и работещите в региона", заяви Станислав Илиев. Той припомни, че покойният му колега е бил учител в широкия смисъл на думата.

    По-късно се проведе конференция, посветена на 55 г. от създаването на хасковското историческо дружество и 45 г. от първото отбелязване на Деня на историка. Сред лекторите бе акад. Васил Гюзелев, който е първи братовчед на Димчо Аладжов, с когото са и работили заедно. "Приятно съм изненадан, че Регионалният исторически музей в Хасково е решил да отдаде дан и да почете 90-годишнината на един от заслужилите и видни български археолози", заяви академикът.

    Лектори на събитието бяха още заслужилият професор на УНСС Георги Янков, Андрея Илиев - автор на документално-исторически романи и носител на наградата "Хасковски каунь", участваха и историци от Хасково.

    Конференцията бе организирана от Регионалното историческо дружество "Клокотница" в Хасково, което е единственото или едно от малкото останали в страната и от Регионалния исторически музей.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ам
      Американски КурКосмат
      6 -9
      19:59, 4 мар 2020
      Интересно е колко от Находките след Димчо Аладжов са в колекцията на Черепа ?
      ....
      "Подарени" от сегашните Ръководители ???
      ....
      Нали се сещате - за да има Черепа такава колекция , яко копане трябва да е падало и полицаите да са пазели копачите и археолозите които са ги ръководели
      • Го
        гост
        1 -1
        16:19, 5 мар 2020
        Точно така! В армията ако някой си е заслужавал званието е било преди 9ти . От комунизма всичките са прости комунисти долни и тъпи фатмаци.
    • 2
      Ха
      Хасковлия
      1 -3
      20:13, 4 мар 2020
      Предмети от онлайн търга на Горни и Мош за които съм наддавал сега са в тази колекция.

    Случаен виц

    Последни новини