От х:

Днес в x:

Бунтът в Пловдив: Битката за Куршум джамия е битка за честта на България

Грандиозният протест в Пловдив срещу предаването на карловската Куршум джамия на мюфтийството  в петък мобилизира над 3000 души, повечето от които футболни фенове. Агитките завардиха булеварда, на който се намира Съдебната палата в Пловдив. Там с няколко рейса бяха пристигнали и много карловци, които първи въстанаха срещу скандалното искане на Главното мюфтийство да придобие собствеността на сградата и да я превърне в действаща джамия. Това взриви града на Левски, защото само на няколкостотин метра от Куршум джамия се намира родната къща на Апостола.

Кое е особено скандалното в случая с Куршум джамия?

Тя е била издигната с материали от разрушен манастир.

Джамията се намира на петдесетина метра от централния площад „20 юли”. На тази дата на това място през 1877 година са изклани близо 1000 карловци, а потомците все още наричат онова време „Страшното”.

Турското население в подбалканския град наброява едва няколко хиляди души. Те разполагат с действаща джамия. Нещо повече, когато преди няколко години сградата пламна, правителството отпусна средства за възстановяването й. За останалите над 30 000 християни има две действащи църви. И трите храма в града са достатъчни и нищо не налага нова джамия, смятат от общинската управа.

Когато делото бе спечелено на първа инстанция от мюфтийството, кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов изпрати апел до главното мюфтийство да се откажат от претенцията, за да не създават изкуствено етническо напрежение в един град, в който от векове хората са живели по съседски в доброжеластелство. Главното мюфтийство отхвърли апела. Това още повече втвърди позицията на карловци. Преди броени дни Общинският съвет прие декларация за геноцида над българското население от поробителите. Последва остра декларация от турския консул в Пловдив, който ултимативно поиска декларацията за бъде оттеглена „незабавно”. Това, разбира се, не бе сторено, но карловските общински съветници от ДПС снеха доверието си от председателя на ОбС Стою Карагенски, инициатор на декларацията. Карловци пък поискаха турският консул в Пловдив да бъде обявен за персона нон грата и изгонен от страната.

При такова напрежение в петък се проведе заседанието на Апелативния съд в Пловдив, докато отвън хората скандираха „За България!” и „Долу ДПС!”.

Прозвучаха и крайно опасни декларации: „Ако дадат Куршум джамия на мюфтийството, ще има гражданска война!”

Докато вървяха речите пред съда, феновете сякаш се чувстваха като в почивката между двете полувремена. Но  пък учтиво ръкопляскаха и скандираха „България”, при това на точните места.

Речите свършиха и започна второто полувреме. Броени минути след последния оратор кръстовището до Чифте баня бе блокирано, районът бе обвит в гъст дим, а наоколо трещяха бомбички. Въпреки че още преди митинга полицаи обискирали много от феновете, те носеха боеприпаси за цяла Балканска война.

После шествието се проточи по Главната на Пловдив, а до джамията на Джумаята камъни полетяха към прозорците. Жандармерията бе образувала плътен кордон, отвреме навреме някой заблуден камък се стоварваше върху нечия каска.

Малко по-нататък, преди Пощата неколцина разгорещени фенове съзряха циганче и го подгониха. Циганчето обаче се стрелна светкавично сред хората, а якето на гърба му зае хоризонтално положение, както би се изразил Захарий Стоянов. Младоците показаха завиден спринт и го стигнаха край шадравана, където се отчетоха с няколко шута. Момчето бе спасено от полицаите.

Малко преди това си го отнесе и офис на „Атака”, чийто вход бе към Главната. „Волен, пед...ст”, и подобни скандирания принудиха двамата аткивисти на партията бързо да се шмугнат във входа. Феновете обаче не бяха склонни да ги оставят така. Бомбичка полетя към вратата, но се удари в дограмата и падна на улицата.

„Греда!”, разочаровано възкликна тълпата. Жандармерията бързо усети, че нещо се готви и трима-четирима с каски и щитове завардиха входа на националистите на Сидеров. „Предатели!”, изрева мощно  агитката и продължи към турското консулство.

То бе плътно оградено от камионетки на жандармерията, а самите полицаи бяха осигурили поне стометрова зона за сигурност. Оттам шествието пое към офиса на ДПС, където вече се станаха и сблъсъци с полицията. Има няколко разбити глави, по информация на МВР арестуваните са 120, а бързите полицейски производства са 5.     

Само след няколко дни предстои отбелязването на 19 февруари. Карловци се заканват, че ако в града на Левски пристигнат официални лица от София, ще ги изгонят с камъни. Ако пък изпратят венци и цветя, смятат да им ги върнат обратно.        

Тодор Кръшков     

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини