От х:

Днес в x:

Военният министър: Даваме на Хасково 13 дка в центъра

13 декара в центъра на Хасково, зад ДНА, ще бъдат прехвърлени безвъзмездно на община Хасково за изграждането на Мемориалния парк. Министерството на отбраната ще помогне и за облагородяването на района. Това съобщи днес в Хасково военният министър Ангел Найденов. Той пристигна в поделението на Кенана, където се срещна с личния състав, а преди това отговори на няколко журналистически въпроса.

По думите на министъра на територията на община Хасково има общо 30 военни имота с отпаднала необходимост. За част от тях военното министерство направи няколко неуспешни опита за продажба, включително и летището в Узунджово. „Аз обаче не съм убеден, че не могат да се продадат“, вметна министърът. По думите му военните нямат против да предоставят безвъзмездно свои имоти с отпаднала необходимост на общините, но пък и армията има нужда от средства. „Затова ще правим и двете, но първо ще пробваме с продажбата“, заключи министърът.

Превръщането на терена зад ДНА в Мемориален парк на загиналите воини от 10 Родопски полк е идея на бившия областен управител Ирена Узунова. По нейно време бяха съборени рухналите казарми, мястото бе разчистено, а паметникът на Родопци бе реставриран. Възстановеният монумент бе открит тържествено на 26 март 2013 година като част от програмата за честванията на 100-годишнината от Балканската война.

Следващата власт в лицето на новия областен управител Кадир Исов пък се отчете с две оръдия, които разположи край паметника.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини