От х:

Днес в x:

Понижаване на възрастта за гласуване – вливане на свеж електорален корпус

Понижаването на възрастта на гласуване е добър начин да се влее свеж електорален потенциал. Такъв коментар даде математикът и бивш член на ЦИК Михаил Константинов по повод идеята 16-годишните да получат правото да гласуват.

Според него обаче е важно с политическия избор да дойде и осъзнаването на други отговорности и заедно с правото на вот да се въведе и понижаване на възрастта за нормално раждане и понасяне на наказателна отговорност.

Константинов добави, че идеята за понижаването на правото на вот не се харесва на партийните с по-възрастен електорален корпус и това е причината да не го искат. „Едно е да гласува човек с 5 годишен хоризонт пред себе си, друго е човек с 55-годишен”, категоричен беше математикът, добавяйки, че младите трябва да определят бъдещето си, а не старите хора да го правят вместо тях.

Борислав Сандов, един от тримата съпредседатели на Зелените, обясни, че идеята в Европа се лансира заради ниската избирателна активност и за да се привлекат младите. „Смята се че 16-годишните са зрели и могат да направят логичен избор, който касае бъдещето им”, посочи той.

Десислава Николова, която участва активно в протестите става на 16 след няколко дни. Тя коментира, че е наясно с политическата обстановка в страната и отдавна участва в различни каузи. Тя се определи като политически ангажирана. /

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини