От х:

Днес в x:

Награди и международно признание за българския филм "Баща"

Анимационният документален филм "Баща" вече пътува по света – показван е на над 100 фестивала и има 26 награди.

Неговата международна премиера беше в рамките на 16-ия София Филм Фест в конкурса Jameson Short Film Award

Най-новата от тях е Първа награда за анимационен документален филм на Международния фестивал на детския филм в Чикаго – 2013. Фестивалът има 31-годишна история и е първият със състезателен характер за анимационни филми за деца в САЩ. Това е и единственият детски фестивал в света, признат от Американската филмова академия – прожекцията на "Баща" в Чикаго беше премиерата на филма в Северна Америка и първата му награда там, съобщиха от София Филм Фест.

Режисьор на "Баща" е Иван Богданов. Петима режисьори-аниматори работят по различните лични истории, записани от Диана Иванова.

Филмът е продуциран от Мария Станишева, Compote Collective, в копродукция с Bonobostudio, Хърватска и Eyecatch Productions, Германия и е създаден с подкрепата на Фондация "Роберт Бош" като носител на Наградата за копродукция на фондацията за 2010 г. "Баща" е купен за излъчване от Arte/ZDF, HTV 3 и KlasikTV.

На 55-ия Международен фестивал за документално и анимационно кино в Лайпциг филмът участваше в конкурсната програма и спечели най-важната награда – "Златен гълъб" (The Golden Dove). Следващото фестивално участие на "Баща" е на Международния фестивал за късометражно кино Клермон-Феран във Франция (31 януари-8 февруари 2014).

След това са филмовите фестивали за късометражно кино в Глазгоу (февруари) и в Ландсхут, Германия (март).

Филмът „Баща” пресъздава въображаем диалог между разказвачите на петте истории, преплетени в сюжета на филма, и техните бащи.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини