От х:

Днес в x:

Деветгодишна чете по книга на ден

Гергана Евтимова

Третокласничката Гергана Евтимова прочете 272 книги за една година или почти по книга на ден, ако не се броят неделите и тук там някоя събота. За изминалата 2013-а тя е най-активният читател на детския отдел на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

Младото момиче е възпитаничка в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Хасково. До обяд е на училище, когато се прибере вкъщи, започва първо от домашните. След като приключи, чете книга и към 16:30 часа отива на репетиции в хор „Орфейче“. Обяснява, че благодарение на добрата си организираност успява да изпълнява всички ангажименти, та дори и да отдели време за любимите си занимания като четенето, та дори и за игри й оставало време.

Сега Гергана е на 9 години и е прочела вече стотици книги. Миналата година пък е била втората по активност читателка в библиотеката, за което получила награда. Споделя, че любимата й поредица е „Рамона“. Разказва се за момиче на нейната възраст и също като нея има по-малка сестра, която ядосва кака си. Гергана има сестра, която е на 2 г. и половина и брат, който е на 4 години и половина. Споделя, че харесва книгата, защото се оприличава на главната героиня.

Освен детските книжки, Гергана проявява интерес и към четива за по-големи. Прочела е романа за тийнеджъри „Тина и половина“, „Всичко на макс“ и „Графиня Батори“. С трепет си спомня, че първата книга, която е прочела още на 4-годишна възраст, е „Франклин“. Сега я чете на братчето си.

Като всяко дете и Гергана има мечти – когато порасне да стане дизайнер. Професията я привлича, защото дизайнерите измислят нови дрехи. За разлика от много деца на нейната възраст, самата Гергана обяснява, че когато е ядосана, взема книгата в ръка и забравя проблемите.

С четенето си Гергана вдъхновява и своите приятелки. Класната й Калинка Никова заяви, че третокласничката се справя с лекота със задачите в часовете. „Много е активна и изпълнителна“, казва преподавателката. Описва я кратко: Гергана е от децата, които са на изчезване. Има богат речников запас.

Още от малка нейните родители – отец Димитър и майка й Диана, я подтиквали към четенето.

Анета Кутелова

Третокласничката с нейните съученици и класната им Калинка Никова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини