От х:

Днес в x:

Софиянци се смилиха: Даряват апаратура за микропедиатрията

Д-р Лиляна Йонкова обяснява как работи апарата

Софиянци се смилиха над положението в хасковската микропедиатрия и пристигнаха тук, за да дарят жизненоважна апаратура за недоносените бебета. Най-обидното е, че дареният апарат е конвенционален, но липсва в достатъчни количества. Той измерва чрез сензори сърдечния пулс и сатурацията /наситеността на кислород в кръвта/ у бебетата. При спадането на тези показатели се включва звукова сигнализация за спешни мерки. Към настоящия момент в хасковската микропедиатрия има само още 1-2 такива апарата. За справка годишно оттук минават поне по 300 бебета с ниско тегло, хипотрофия и дихателни проблеми.

За това научил д-р Неделчо Хаджиниколов, мениджър продажби във фирмата за медицинска апаратура „Медилон“. Предложил да се отпуснат пари за закупуването на пулсов оксиметър, както се нарича апаратът, при това на престижен американски производител като Coviden. Фирмата му уредила нещата за дни. При това без да се чувстват обидени, че преди известно време от хасковската болница им отхвърлили оферта за апаратура, защото им се сторила скъпа. А от апаратура Неонатологията има въпиюща нужда. Включително и от нещо съвсем обикновено, но критично за спасяването на бебета - транспортен кувьоз.

Може да звучи абсурдно, но от години единственото в областта отделение за недоносени деца няма специален кувьоз за транспортиране на бебета. Когато такова трябва да се докара от АГО в Свиленград и Харманли или пък да се изпрати за Пловдив и София, местните лекари по неволя стават изобретателни – съчленяват се остатъци от стар кувьоз с апарат за обдишване и детето се изпраща. За проблема през годините нееднократко е сигнализирала и шефката на отделението д-р Надя Вачева. Оказва се обаче, че сумата от 12 700 лв/колкото струва най-евтиния апарат/ е извън всякакви приоритети и дарителски намерения.

Г.Христов

Нещо малко, но жизнено необходимо
Д-р Хаджиниколов от софийска фирма връчи дарението
Сензорът се закрепя за крачето на детето
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини