От х:

Днес в x:

Спасиха от улицата сакатия бездомник Йордан

Сакатият бездомник Йордан Георгиев вече е в дом

Нарицателният за Хасково бездомник Йордан Георгиев от днес е настанен в дом за хора с увреждания в първомайското село Езерово, съобщиха Хасковските социални. Безкракият мъж повече от 10 години обитаваше тротоарите на Хасково и отхвърляше всеки опит да му се помогне, било от социални или обикновени хора. Стигна се до там, че община Хасково му предложи общинско жилище, но мъжът на практика го отхвърли, като постави високи изисквания - да бъде в центъра на града и то на конкретни адреси.

Никой не знаеше как Йордан преживява зимите и с какво се прехранва, но пословичната му недружелюбност отхвърляше всеки опит за близост. До май тази година, когато мъжът сам потърсил социалните с молба да бъде настанен някъде където могат да се грижат за него.

Последва мащабна мобилизация на хасковската структура на Агенцията за социално подпомагане. Хората на Златка Караджова проучили всички домове в страната и изпратили молба за приемане на бездомника. Проблем е била подпенсионната възраст на мъжа. Неговите 58 години не позволявали настаняването му в старчески дом. В края на миналият месец обаче е получен позитивен отговор от дома в Езерово. За там обаче е била необходима пенсия, която Йордан не е получавал никога въпреки ТЕЛК-овото решение за 100 % инвалидност. За пенсия обаче е била необходима лична карта, която мъжът не притежавал. Наложило се хасковските социални да събират помежду си пари, за да платят таксата в МВР за изваждане на документа. От полицията оказали пълно съдействие картата да бъде издадена в срок, а НОИ пък светкавично отпуснал пенсия на Йордан. Нещо повече – тя ще му бъде изплатена за 3 години назад, от датата на решението за получаване на пенсия. След което вече нямало пречки мъжът да бъде настанен в дом.

Миналата седмица пък в Старческия дом на Кенана бе настанен друг бездомник-68 годишния Георги Панов.

С настаняването на Йордан в Хасково остава още само един известен бездомник. Това е небезизвестния Кирчо Стоянов Кирков, на 51 години, който всяка зима влиза в болници заради измръзвания. Преди две години лекарите от хасковската Хирургия едва успяха да спасят краката му от ампутация. В случая с Кирчо проблемът е още по сериозен, защото освен липса на пенсионна възраст, човекът има и психически проблеми. Търси му се място в защитено жилище.

Г.Христов

Години наред мъжът живееше къде ли не по хасковските улици

Все още обаче няма място за 51-годишния Кирчо Кирков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини