От х:

Днес в x:

Малчугани с БТР-и взеха на мушка военните

Голяма радост за децата беше двуцевната зенитна установка

Малчугани с родители взеха на мушка военните от хасковското формирование 52 740. Деца, ученици и по-възрастни хора имаха възможност да се докоснат до бойната техника, която бе подредена в двора на поделението. Инициативата „ден на отворените врати“ е по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември.

Днес до 12 часа посетителите могат да се запознаят с видовете техника на въоръжение във формированието и да наблюдават как се провежда занятие по строева подготовка от военослужещи. В двора на поделението бяха подредени автомати, противотанково оръдие, бойна техника – минохвъргачка, двуцевна зенитна установка и БТР. Най-малките посетители с радост сядаха в машините, при което получаваха наставления от военослужещи. Отстрани пък техните мами им се радваха и ги снимаха с телефони и фотоапарати.

По-големите ученици пък с голямо желание хванаха автомати и се прицелваха във въображаеми мишени. Те проявяваха и голямо любопиство към ефективността на стрелба, задавайки редица въпроси на обучителите им. Повечето любопитковци заявиха, че възнамеряват да станат военни, за да служат на страната.

По повод предстоящия празник, утре военните ще положат венци и цветя пред паметника на Незнайния войн на пл. „Свобода“ в Хасково.

Тази година празника е свързан с отбелязването на 128-ата годишнина от победата на Българската армия в Сръбско-българската война от 1885 г. и 40-ата годиншнина от създаването на Командването на Сухопътните войски.

От началото на другата седмица пък започват изпитите за назначаване на военослужещи. 150 кандидати ще се борят за 20 места, обясни командирът на поделението – майор Николай Александров.

Анета Кутелова

Противотанково оръдие, с което се стреля срещу подвижна мишена

Едни от най-малките посетители

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини