От х:

Днес в x:

Внуци бият бабите си, военни посинени от съпруги

Внуци бият бабите и дядовците си заради пенсиите им, а съпруги млатят половинките си. Това са част от заключенията след направените изследвания и работа по проекта "Живот без насилие" на фондация "Х&Д Джендър перспективи".

В рамките на една година доброволците и специалистите от различни институции, които се занимават с темата за домашното насилие, са обиколили 61 населени места в хасковски регион. Били са в 6 града и 55 села.

Като жертви на домашно насилие само в Хасковско и Димитровградско са описани 130 души, информира ръководителят и юрист по проекта Антония Филева. В няколко от случаите се е наложило и извеждането на жертвите от дома и настаняването им в кризисни центрове в други региони. Изготвени са и над 50 жалби с помощта на фондацията. Впоследствие обаче много от тях са били оттeглени от жертвите с мотива, че искат да запазят целостта на семействата си.

В по-големия си процент проучването показва, че обект на домашнo насилие са жените - около 70%. Има и фрапиращи случаи на жертви мъже. Най-заковаващият факт обаче е, че няколко бивши военни са потърсили помощ от фондацията заради юмруците на съпругите си.

Запазва се и тенденцията от предишни проучвания беловласите хора да са голям процент от жертвите на насилниците у дома - 45 на 100. Бабите и дядовците са бити от децата си или безработните си внуци основно заради пенсиите. В някои от случаите възрастните хора са отнасяли системно кютека и заради имотни спорове.

В близо 30% от случаите насилието е извършвано от неосвидетелствани психичноболни.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини