От х:

Днес в x:

Десетки се стекоха в „Свети Мина“, две агнета курбан за празника

Десетки миряни се стекоха на днешния празник в параклиса „Свети Мина“ в местността "Дурхана" край Димитровград.

Литургия в храма отслужи отец Атанас. В двора на параклиса бе подредена маса с храна, осветена от архиерейския наместник на Хасковска духовна епархия Георги Тодев. Отстрани пък къкреха казани с курбан от две агнета, които били закупени с общи средства от поклонниците. След молитвата множеството се пренесе към казаните.

Свети великомъченик Мина е воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Свети Мина закриля и жените и затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

Параклисът край Димитровград съществува още от турско време, след което е бил разрушен. През 1993 г. е вдигнат отново за празника на Свети Мина. Построен е край лековита вода, която била открита от баба Василка Славова от село Добрич, която получила видение. Човек трябва да има вяра, отговори отец Георги Точев на въпрос дали наистина водата лекува. Той добави, че близо десетина човека са му споделили, че са имали някакво изцеление, след като са пили от нея. По традиция всеки вторник отецът посещава параклиса за служба.

Край параклиса още стои недовършен големият манастир, чийто строеж е започнал преди двадесетина години. Предполагам, че догодина ще останете изненадани, загатна отец Георги. За дострояване на манастира обаче ще са нужни стотици хиляди левове. По негови сметки само за покрива ще са нужни около 100 000 лв.

Анета Кутелова

 

 

 

Архиерейският наместник Георги Тодев отслужи литургия

Курбана

 
Недостроения манастир  
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини