От х:

Днес в x:

Читатели: Скубят ни по левче, а гробищата в боклуци

Купищата клони и храсти върху гробовете възмути хасковлии

Последното жилище на нашите покойници е непочистено, занемарено и често пъти в окаяно състояние, сигнализират наши читатели по повод състоянието на гробищния парк край старото пловдивско шосе. На неприятната гледка от затрупани с отпадъци и отрязани клони гробове те се натъкнали на така наречената Архангелова задушница тази събота. Омърсени били иначе поддържани от близките гробищни места. Купищата стоварени върху тях клони и храсти закривали надгробните паметници, бюстове и други сакрални символи, отдаващи почит на скъпия покойник.

КЪДЕ ОСВЕН ХАСКОВО СЕ ПЛАЩА ТАКСА ОТ 1ЛЕВ ЗА ДА ВЛЕЗНЕШ НА ТАКОВА МЯСТО?КЪДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ ПАРИ?

пита с възмущение Лилия Л. от Хасково. Възмутената жена се обърнала за съдействие към персонала на гробищния парк, откъдето отговорили, че ще почистят веднага. В неделя обаче състоянието на гробовете било същото.

Отнесохме въпроса и към управителката на ОП „Обреден дом“ Лиляна Петрова. Според нея този проблем се явява само и единствено на Архангелова задушница, когато цяло Хасково се стича на гробищата. „Предният ден сме чистили до 6-7 вечерта. После обаче се стичат хиляди хора. Неприятно ми е да го кажа, но някои опечалени почистват своите парцели, като стоварват боклуците върху съседните“, каза тя. До средата на деня върху 350-те декара на пловдивските гробища изникват десетки купове с боклуци. На този огромен терен нейните 5-ма работници не могат да смогнат. А когато в следващите дни се случат много погребения, просто няма физическа възможност местата да бъдат почистени.

За нейна чест, г-жа Петрова прие сигнала много лично и въпреки късния час извърши незабавна проверка на място, по показаните й снимки. Шефката на „Обредния дом“ потвърди сигнала и обеща, че намерените купове ще бъдат почистени още утре. Петрова бе категорична, че това са клони и храсти, отсечени от самите хора, а не от нейните служители. „Когато моите хора режат храсти, те ги стоварват върху платнища и незабавно ги изкарват. Тук е сечено с брадва, ние режем с моторен трион“ допълни тя.

С оглед чистотата, от „Обреден дом“ купили преди няколко години камион, за горивото му давали по 1000 лв всеки месец. Заедно с моторното масло и разходите по резачките, сумата стигнала до 14 хиляди за първото 9-месечие на тази година. 500 лв пък били препаратите срещу кърлежи. Били закупени нови „халки“-сметосъбиращи съдове в жълт цвят, към традиционните контейнери на Титан. Вината не е в ОП „Обреден дом“, а в самосъзнанието на хората, категорични са от предприятието. Проблемът пък става видим на дните за отбелязване на покойниците. Може преди това близък да не е стъпвал на гробищата, но тогава отива. И както излиза - мърси.

Любопитен бе отговорът за култовия 1 лв за бариерата на входа на парка. „Това е превантивна мярка срещу едно мургаво население, което иначе налазваше с каруците и крадеше каквото му падне - огради, бюстове, паметници“, каза Петрова. Отделно от това, много хасковлии с отрязано водоподаване идвали да си пълнят тубите с вода от чешмичките в гробищата. Сега тези „приходящи“ изчезнали. Заради бариерата. Не че левът бил толкова належащ. Само 80 ст. от него отивали в ОП-то и покривали малка част от най-малките му разходи.

Макар и общинско, предприятието не получава пари от общинския бюджет. Ние сме търговско дружество и се справяме с приходите и разходите“ категорична е г-жа Петрова.

Г.Христов

Според "Обреден дом" това се предизвиква от самите посетители на гробищата
Култовата бариера за 1 лв, която предизвиква такова недоволство и посетителите. Тя е с превантивна цел
По време на Архангелова задушница остават най-много отпадъци
Иначе гробните места наистина изглеждат почистени, поне сутринта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини