От х:

Днес в x:

Потурчват Карлово, искат джамия до къщата на Левски

"Куршум джамия" е в самия център на Карлово

Карлово настръхна: с решение на Пловдивския окръжен съд от края на септември се осъжда общината да предаде във владение на мюфтийството известната като „Куршум джамия” в центъра на града. Повече от век тя не е функционирала като храм. Опасенията на карловци са, че гласът на ходжата ще се извисява над града от самия център. Джамията се намира на няколкостотин метра от родната къща на Васил Левски.

Група будни карловци са подкрепили виртуална подписка с искане това да не се случва. Засега има събрани и над 2000 парафа на място в града. Подписката е инициирана от кмета на града Емил Кабаиванов, бивш лидер на СДС. Към него вече се чуват упреци, че общината е проспала процеса, а градоначалникът е уведомил обществеността едва в началото на октомври, след като решението на съдия Мария Златанова от ПОС вече е факт. То, разбира се, може да бъде обжалвано, но притесненията на карловци са, че има реална опасност „Куршум джамия” да бъде събудена от вековния си сън и от нея отново да се чува гласът на ходжата.  

Имотът в Карлово е един от 1500-те, за които претендират мюсюлманите. Според тях те са били техни до 1949 година.

Връщането им става възможно след решение на Софийския градски съд от 4 юни 2013 година, с което мюфтийството е признато за правоприемник на стотиците съществували по царско време мюсюлмански ислямски общини и турски училища в цялата страна. Това решение е излязло дни преди депутати от ДПС и БСП да внесат промени в закона за вероизповеданията. Съвпадението, според някои наблюдатели, говори за синхрон между решението на съда, Главното мюфтийство и законодателите.

"Куршум джамия", която от десетилетия е паметник на културата, се смята за най-старата сграда в Карлово. Надпис гласи, че е построена през 1485 г., по времето на османския военачалник Карлъ Али бей. За построяването на джамията беят използвал материали от разрушения от неговите пълчища християнски манастир „Свети Спас“. Свидетелство за това са мраморните колони на джамията, все още носещи християнски знаци.
В Карлово има действащ мюсюлмански храм, Ялъ джамия, която удовлетворява религиозните нужди на местните мюсюлмани. Втора действаща джамия, в какъвто ще бъде превърнат огромният имот на някогашната Куршум джамия, след като стане собственост на Главното мюфтийство, ще предаде на възрожденския български град облика на ориенталско ислямско селище, каквото е бил през XV-XVI век, опасяват се местните жители.

Будните карловци се обръщат с призив към всички родолюбиви българи в цялата страна да подкрепят борбата им за запазването на „Куршум джамия” като собственост на общината и пресичане на намеренията да се превърне в действаща. Това може да направите, подписвайки петицията – тук.

Съдебното решение на Пловдивския окръжен съд можете да видите тук.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини