От х:

Днес в x:

Хер Раймонд: О, Булгариа! Катастроф, Катастроф!

Хер Раймонд показва прекъснатия кабел

От три седмици германецът Раймонд Георгхьондер води битка с Виваком за възстановяване на прекъсната интернет връзка в дома си в Стамболово. Хер Раймонд от пет години дели времето си между Германия и България. В Стамболово живее в прекрасна къща с българката Невена Алеманова, която е и негов преводач. От времето, прекарано в България, Раймонд все пак е научил няколко думи и опитва на български: „О, Булгариа, катастроф, катастроф!“, повтаря той.

Преди три години германецът сключил договор с Виваком, а преди това бил на друг интернет оператор. Новият доставчик обаче ползвал кабелите на стария. Един от съседите, на чиято тераса се намирала една от кутиите на доставчика, предупредил писмено преди месец, че не желае през дома му да минава кабел. След като не получил никакъв отговор, преди три седмици човекът извадил ножицата и си решил проблема.

С това обаче образувал проблеми на съседите (които впрочем не го обвиняват за това). Хер Раймонд многократно се обаждал до оператора с настояване компанията да пусне ново трасе, а дотогава да му осигурят мобилен интернет. Три седмици ходене по мъките.

„Операторите на компанията се представят само с малкото си име. Не можеш дори да се оплачеш от някого, защото ако си недоволен от Иван, във фирмата може да се окажат десетки Ивановци“, смее се германецът. Прехвърляли ги от един оператор на друг, всеки говорел различни неща. За капак миналия ден им изпратили телефонен техник. „Аз сигнализирам, че имам проблем с кабела, те ми пращат техник за телефон“, изумена е Невена.

От компанията първо им казали да отидат до техен магазин, за да получат стик (флашка за мобилен интернет). В магазина обаче се оказало, че нямат право на това. За техен късмет една от служителките на Виваком в Хасково – Гергана, им дала личния си стик, за да не ги изгуби като клиенти.

От липса на връзка със света от няколко седмици се оплакват и други съседи – Афизе Юсеин и Гюлнай Шефкет. По думите им служители на компанията направо им затваряли телефона, щом им разпознаят гласа. „Искахме да прекратим договорите, казват ни – трябва да пратите неустойка. А всъщност не предоставят никаква услуга. Какво е това“, възмутени са жените.

„По договор компанията трябва да осигури непрекъсната интернет връзка, както и 24-часово обслужване. А няма нито едното, нито другото. Подобно нещо в Германия е пълен абсурд да се случи“, казва Раймонд, който непрекъснато сравнява двете държави.

Сравнението, за съжаление, не е в наша полза.

„Как може? Такава прекрасна страна – планини, море, красота. И такъв катастроф“, удивлява се Раймонд. Попитан къде другаде се е сблъсквал с нашенските проблеми, немецът просто се хваща за главата. Което би трябвало да означа: Навсякъде.

Раймонд се занимава с бизнес и определя липсата на интернет като истинска катастрофа.

Всякакви опити на Haskovo.net да се свърже с представител на компанията за коментар на случая удариха на камък. Операторите на дежурните телефони наистина се представят само с малките си имена. Нямали никакви телефони на „Връзки с обществеността“ на компанията. От сайта им е видно, че единствената форма за контакт е имейл. Но и това се оказа мисия невъзможна, защото непрекъснато се иска да се попълнят вече попълнени полета и системата отказва да изпрати писмото.

Въпреки това Haskovo.net публикува историята на Раймонд, като декларира готовност да публикува и становището на Виваком, ако компанията пожелае.

Тодор Кръшков

На терасата на онази къща била кутията на оператора. Собственикът обаче не желаел оттам да минават кабели. Негово право е, отсича германецът
Къщата на Раймонд от три седмици е без връзка със света
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини