От х:

Днес в x:

Местят Леката промишленост в „Рилски“, кметът дава сграда

Скромната сграда на "Добруджа" и "България" сега побира две гимназии

Кметът на Хасково Георги Иванов е дал принципно съгласие да деактува част от сградата на ОУ „Иван Рилски“ и да я прехвърли безвъзмездно на държавата, научи Haskovo.net. Ако това стане, в крилото в близост до бул. „Раковски“ ще се премести цялата гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“. ПГЛП и сега използва тази сграда, но най-вече за часове по практика. Нанасянето на цялото училище обаче ще иска грандиозен ремонт. Ако сградата стане държавна, школото може да кандидатства за финансиране, което трябва да е доста солидно - от ВиК и електроинсталации до дограми и санитарни възли. Така зданието на кръстовището на ул. „Добруджа“ и бул. „България“ ще остане само за ТОХ-а, сега гимназия по Туризъм. Досега там се тъпчеха и двете средни училища.

Идеята за разместванията е на началничката на РИО-Хасково Мариела Златева. Като част от схемата за подобряване на хасковското образование се предвижда също част от крило в ОУ „Христо Смирненски“, което сега е собственост на ПГЛП, да се актува от държавно в общинско, за да се разшири пукащото се по шевовете общинско школо. Всички били съгласни, обаче засега държавата се опъва. От правителството дали уклончив отговор на предложението. Златева ще пробва пак.

Що се отнася до идеята за разделяне на ТОХ и ПГЛП, тя бе назряла още преди две години. През март 2011-та обаче избухна грандиозен скандал, след като докладна в този смисъл бе внесена в хасковския Общински съвет. На бившата „Ана Май“ бе предложена базата на закритото наскоро ОУ „Алеко Константинов“. Тя обаче бе /и още е/ в трагично състояние. Освен това собствеността й е поделена между държава и община, която спъва всякакъв опит за ремонт.
Стигна се до писмено несъгласие и от двете директорки на гимназии да напуснат настоящото си обиталище. В престрелката бяха вкарани нотариални актове и всякакви дарителски документи. Според вътрешни хора, войната между двете училища стигнала чак до чистачките. Накрая всички се обидиха едни на други, а всички заедно на журналистите, защото отразявали новината. Идеята бе вкарана във фризера.
Сега обаче има реална възможност двете гимназии да бъдат ефективно разделени, като всички страни са доволни.

Заменките между държава и община обаче могат да решат и останалите проблеми със собствеността, коментират запознати с целия казус. Като quo pro quo* държавата може да прехвърли целия си дял от базата на „Алеко Константинов“ на общината. На два пъти школото бе вкарвано в общински сесии с идеята да бъде продадено и използвано за нещо друго, вместо да се руши, но държавата държи 40 % от собствеността /494 квадрата от 1256 кв.м площ/. По Закона за народната просвета пък базите на закрити училища не могат да бъдат използвани за друго освен за просвета в продължение на 10 години. Така от 6 години бившето „Канев“ активно се превръща в руини.

quo pro quo* - (лат.) едно вместо друго, (на хасковски танто за тунто)

Г.Христов

Леката промишленост ще се премести в крило на ОУ"Иван Рилски"
То е достатъчно голямо за цялата гимназия но трябва солиден ремонт
Заради сградата на Алеко, предишният опит за разделяне пропадна с голям скандал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини