От х:

Днес в x:

Кортовете с 5-звезден спортен център за възстановяване

Балкански намери място за центъра, под сградата на ресторанта

Хасковският бизнесмен Румен Балкански се сдоби с нова перла в короната на тенис-комплекс „Кортовете“ на Кенана – ултрамодерен възстановителен център, в който ще работят лекари и специалисти по спортна медицина. Освен за възстановяването на спортистите след тежките състезателни натоварвания, комплексът е предвиден да лекува и контузии. На фона на засилващият се атлетизъм във всички спортове /особено в тениса/, грижата за физиката е ключова за постигане на високи спортни постижения, категорични са специалистите.

Центърът е структуриран точно върху грижата за тялото и всичките му нужди. Модерна фитнес зала приема здравите и дава възможност за максимално, но безопасно натоварване. Уредите са закупени след консултация с водещи фитнес и кондиционни спецове. На две крачки от там е център за рехабилитация с 6 клетки, всяка с необходимите уреди за медицинско изследване на мускули, стави и сухожилия. Прегледът на болежките ще се извършва от д-р Кирилка Чолакова - управител на бившия Спортен диспансер в Хасково.

Ако няма нужда от прегледи, се минава на спа-глезотии – тангентор за воден масаж с автоматично пречистване на водата. Джакузитата могат да обслужват едновременно 4-ма души. Човешкото докосване пък ще се осигурява от 28-годишна експертка по масажите в съседната стаичка. И там има уреди, но масажът ще бъде предимно ръчен, увериха от „Кортовете“. Последната стая от тази редица е за сауна и парна баня. Едното е сухо, другото мокро (за последното в някои страни има и теляк, тук обаче такъв щат не е предвиден).

Най-рядкото за такъв тип центрове е в отделно крило - три вани, до които стигат три отделни тръби. По едната тече минерална вода, доставяна от Хасковските Минерални бани. По другата – лечебна кал от Поморие, а по третата - лечебна луга, пак от Поморие.

В Поморие няма от нашата лековита вода, а в Баните няма от лековитата кал, обясни Балкански. Накрая му хрумнало, че трябва да има и басейн с минерална вода. Тъй като мястото било ограничено, изнесъл стара и нефункционираща цистерна изпод ресторанта и направил на нейно място чисто нов басейн 20 на 4 метра. Той е с топла връзка /към центъра/ и със студена /направо отвън/. Водата за басейна се доставя с цистерни от Баните.

Възстановителният център е по проект, финансиран от спортното министерство с 272 хиляди лева. Парите от него обаче били само за строителството. Уредите, оборудването, калта, лугата и специалистите са осигурени от съфинансирането на тенис-клуб „Хасково“, каквото било и изискваното на проекта.

Съоръжението трябваше да бъде открито утре от министъра на спорта Марияна Георгиева, но днешният вот на недоверие към правителството отложи идеята. Прерязването на лентата трябва да стане идната седмица. С което тенис-комплекса в Хасково става най-завършеният в България - 7 открити корта на шамот, два закрити на настилка „Грийнсет“ /на която се играят АТР-турнирите/ и център за рехабилитация и възстановяване.

След като отвари врати, съоръжението ще бъде достъпно и за гражданите на Хасково, но ще бъде безплатно само за тенисистите.

Г. Христов

Освен глезотии като тангентор, центърът предлага и 6 кабинета за физиотерапия

Фитнес зала

Сауна и парна баня
Кабинет за масажи

Закрит басейн с минерална вода
Ремонтирана скуош зала
...чак и тоалетни, пригодени за инвалиди
Плюс медни апликации на стените, за настроение
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини