От х:

Днес в x:

Разследват хасковска мандра за източване на държавния резерв

Хасковската мандра е разследвана за източване на държавния резерв

Хасковска фирма за производство на мляко и млечни продукти е опразнила наличностите от сирене и кашкавал, които е трябвало да съхранява по договора си с „Държавен резерв“, съобщиха от полицията. Тези храни се пазят за екстремални ситуации или като военновременни запаси и трябва да се поддържат непрекъснато в строго определени количества.

Проверка от 27.09 на пловдивската дирекция на „Държавен резерв“ обаче установила, че от хасковския склад на фирмата липсват близо 25 тона сирене и 10 тона кашкавал. Още същият ден шефката на резерва Лиляна Паскалева подава сигнал до прокуратурата в Хасково, която незабавно нарежда на МВР да извърши оглед на склада на фирмата на бул. „Съединение“.

Органите на реда предприели мерки за недопускане на незаконно изнасяне на останалото на съхранение в дружеството сирене. Прокуратурата е започнала производство по член 201 от НК за длъжностно присвояване. Извършителят засега се води неизвестен.


На посочената локация в Хасково се намира дружеството „Българско сирене“ ЕООД. Фирмата има договор с държавния резерв от 2008 година, който е подновен с анекс от 2011-та. Опитът ни да потърсим коментар от управителя Христо Овчаров обаче бе блокиран от спуснатата бариера на мандрата. Неизвестна по ранг и длъжност служителка грубо заяви на журналистите, че от шефовете няма никого, никой няма да се върне и не може да ни помогне за контакт с тях. Друг от фирмата така и не излезе.


Фирмите, съхраняващи храни за „Държавния резерв“, се определят с търг, като трябва да отговарят на строго определени критерии, обясниха запознати източници на Haskovo.net. Договорираните количества се съхраняват непипнати, като в зависимост от срока на годност партидите се подменят с ново производство. В случая със сиренето и кашкавала този срок е 6 месеца. След този период наличните партиди се продават и се подменят с нови от текущото производство. Проблемът възниква когато такова липсва.


По неофициална информация в началото на тази година „Българско сирене“ изпада в тежка ситуация, като остава без каквото и да е производство с изключение на кисело мляко. Служителите са без заплати месеци наред. Кризисната ситуация принуждава фирмата да сключи договор със софийската Милки груп, като част от наличния персонал е съкратен, а друга част преназначен в новата фирма. Напълно е възможно съхраняваните за резерва количества да са били продадени, а липсата да не е попълнена, коментираха вътрешни хора в бранша. Според тях това е честа практика във фирмите, свързани с „Държавния резерв“. При проверка липсващите количества се „заемат“ от други фирми в сектора, а после се връщат. За пред проверяващите всичко е чисто и законно.

С изключение на случаите, когато проверката наистина е неочаквана. Както вероятно е било в този случай

Г. Христов

Опитът да бъде потърсен коментар бе блокиран от спусната бариера
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини