От х:

Днес в x:

НАП: Сезонните работници да си плащат, ако искат здраве

Сезонните работници трябва да се осигуряват за здраве

Сезонно наетите работници следва да започнат да си плащат сами здравните вноски, ако искат да ползват безплатни медицински услуги. За целта първо трябва да подадат декларация до НАП, предупреждават данъчните. Оттам уточняват, че самоосигуряването е задължително, ако след изтичане на договорите работниците не започнат друга работа. Самоосигуряване се дължи и ако лицата са регистрирани на трудовата борса, но нямат право на обезщетение.
По традиция, в края на туристическия и летния селскостопански сезон в Хасковско се освобождават хиляди временно наети лица. Първото което трябва да направят, е да подадат еднократно декларация Образец 7 в офиса на НАП по местоживеене.


Декларацията се подава задължително преди внасянето на средствата за здраве. Това трябва да стане до 25-то число на месеца, следващ месеца, в който е възникнало задължението за едно лице да се осигурява за своя сметка. Например, ако задължението е възникнало през септември, декларацията се подава до 25-ти октомври. В същия срок се заплаща и здравната осигуровка. И през тази година нейният минимален размер е 16,80 лв.
Справка за дължимите здравноосигурителни вноски и лихви към тях може да се прави на място в офисите на НАП по постоянен адрес, на интернет страницата на приходната агенция на адрес www.nap.bg чрез услугата „Здравноосигурителен калкулатор“ или на информационния телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини