От х:

Днес в x:

5-звездна болница ще лекува хасковлии с хай тек медицина

Изп. директор Славчо Близнаков посреща поредното светило пристигащо в МБАЛ

Днес в Хасково бе подписан договорът между областната МБАЛ и известната като Правителствена - Университетска болница „Лозенец“. Контрактът предвижда да се обгрижват хасковски пациенти със сърдечни проблеми или нужда от трансплантации във висококласното лечебно заведение в София. Ще се оказва пълна методологическа и всякаква друга помощ в секторите кардиология, урология, нефрология и прочие междинни, но висококритични състояния за пациентите, които могат да се лекуват само в броени болници в страната, а и Европа. „Болницата ми е на европейско ниво“, без излишна скромност заяви директорът професор Любомир Спасов, считан от мнозина за най-добрия кардиохирург в България.

Софийските началници на клиники дойдоха на крака да презентират дейността на отделенията си. Те са обезпечени с най-високотехнологична апаратура и с обучен персонал. Професори и доценти направо се прескачат, а там където ги няма, има Д.М. /доктор по медицина/. Освен специалисти, във всеки сектор има и десетки специализанти. Правителствена е една от малкото болници, която култивира собствени кадри и инвестира в развитието им. Не е и много трудно, тъй като директорът д-р Любомир Спасов е декан на медицинския факултет към Софийския университет „Климент Охридски“. Студентите по медицина започват да се обучават в клиниката в 3, 4-ти и 5-ти курс, после продължават със специализации. Ако не са в операционните, студентите са в конферетната зала с площ на прогимназия, откъдето по видеовръзка наблюдават операции в реално време. И един професор им обяснява кое как трябва да стане.

Правителствена болница се води за абсолютния връх в технологичното оборудване на лечебните заведения в страната. Отвътре сградата прилича на петзвезден хотел, а апаратурата е като в космическа совалка. Има 24 часово телеметрично наблюдение на всеки болен, има телеметрия до всяка точка на света, с възможност за консултация онлайн със световни светила на медицината, дори и да са отдалечени на хиляди километри.
Дори и реанимобилите са последни модели мерцедес. Оборудвани са с техника, която е мечта на повечето общински, а и на доста областни болници - ехографи, контрапулсатори, респиратори и т.н. Осигуряват републиканска спешна помощ за всички остри инфаркти на миокарда.

За ноу хау-то най-добре говори факта, че това е първата болница, направила операция на биещо сърце и е едно от трите здравни заведения, което може да лекува резистентна хипертония /неподдаваща се на лекарства/. Правят по 1200 сърдечни операции на година.
Договорът на Хасково с „Лозенец“ идва месец след сключването на такъв с другото водещо здравно заведение в областта на болестите на сърдечно-съдовата система - “Света Екатерина“, известна като Чирковата болница. Хасковлии ще могат да избират лечение между двете, напълно безплатно.

Г. Христов

Хасковската и софийската кардиология си подават ръка
Любомир Спасов/в средата/
Статуетка на Орфей бе подарена на хасковската болница

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини