От х:

Днес в x:

Плащаме тока за август по двоен стандарт

Фактурите за първата група битови клиенти на EVN България за използвания ток през последния месец са вече на каса и могат да се заплащат в срок до 15 септември, съобщиха от компанията.

Документите са изчислени както върху старите цени, така и върху новите, които влязоха в сила от 1 август.

Информацията за потреблението във фактурите се разделя на два отделни периода – потребление по стари цени до 31 юли 2013 г. и потребление по нови цени от 1 август 2013 г.

Според схемата за изчисление ,одобрена от ДКЕВР, количеството консумирана енергия по стари цени е изчислено като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юли 2013 г. до 31 юли 2013 г., включително, по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.

Количеството консумирана енергия по нови цени е на база сумарния брой на дните от 1 август 2013 г., до датата на отчитане през август, пак по същата средна дневна консумация на клиента.

От компанията обърнаха внимание, че във фактурата за август е посочено, че три от компонентите на електрическата енергия – добавките за зелена енергия, за невъзстановяеми разходи и за високоефективно производство на топл. и ел. енергия – се отнасят за периода на потребление по стари цени до 31 юли. Това се дължи на Решение ДКЕВР, според което от началото на август тези три добавки вече не се изписват в отделни редове и стойности във фактурата, а се прибавят към цената за електрическа енергия.

От  1 август, трите добавки се превеждат на Националната електрическа компания (НЕК) от търговците на електрическа енергия, включително крайните снабдители, какъвто е EVN България Електроснабдяване, под формата на добавка „задължения към обществото“. Тази добавка не се изписва отделно във фактурата за битови клиенти.

Така в следващите фактури, при които периодите на потребление обхващат единствено новите цени , ще бъдат изписани само  компонентите:

  • Цена за електрическа енергия дневна тарифа

  • Цена за електрическа енергия нощна тарифа

  • Пренос през електроразпределителна мрежа ниско напрежение (НН)

  • Достъп до електроразпределителна мрежа ниско напрежение (НН)

  • Пренос и достъп през/до електропреносната мрежа

  • Акциз и ДДС

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини