От х:

Днес в x:

Френски привкус от Зеленчуковия пазар

Той е много нежен на вид и на вкус и ако сте склонни към кулинарни експерименти, включете го в списъка. Фината красива китка може да се купи на хасковския пазар само за 50 стотинки връзката, а удоволствието, което носи на вкусовите рецептори е несравнимо. Любителите на прясна рукола и босилек лесно ще го намерят на същата сергия.

Дивият лук е една от най-важните подправки във френската кухня наред с естрагона, кервела и магданоза. Точно тези 4 аромата в равни количества съдържа Fines Herbes, френската комбинация от свежи подправки.

Крехките и нежни тънички листа се използват пресни като подправка за салати и супи. С див лук може да се готви всичко, което се приготвя с обикновения, но се добавя в края, тъй като при толинната обработка се губят качествата му. Прясно нарязан или смачкан се поръсва върху различни местни ястия, панирани хапки и шницели.  Сметановият сос също добива уникален вкус, ако накрая му добавите ситно скълцан див лук. Добре се комбинира и с риба, картофи, сирене и яйца.

Макар да не е особено популярен в България, оказа се че има хасковлии, които си го отглеждат у дома, включително целогодишно в саксии. Любопитна подробност е, че растението е от малкото, които произхождат и от Стария и от Новия свят. Расте и в Азия и Европа, и в Северна Америка. Като източник на витамини е добър що се отнася до С и А. Богат на желязо и калций, открити са нива на калий и по-значителни дози витамин К и още доста витамини, минерални соли и етерични масла.

Ако ще го гледате вкъщи, добре е да се съобразите със страстта на котките към дивия лук. Много им е привлекателен. За буболечки и насекоми обаче действа отблъскващо.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини