От х:

Днес в x:

В Турция вземат мерки срещу употребата на алкохол

Уникален нов метод за ограничаване на употребата на алкохол започва да се прилага в Турция. Методът включва поставяне върху етикетите на бутилките на задължителни предупредителни знаци и надписи, пише Агенция "Фокус".

Турският комитет за регулиране на пазара с алкохолни напитки и тютюневи изделия публикува вчера нова наредба, съгласно която на етикетите на бутилките от всякакъв вид алкохол трябва да фигурират три графични знака, ясно показващи, че напитката може да се консумира само от лица над 18 години и че е забранена за бременни и за водачи на МПС. Под тези три графични знака следва да се постави и надписът „Алкохолът не е Ваш приятел”.

Етикетите на алкохолните напитки следва категорично и ясно да се различават от тези на безалкохолните. Ако дадена фирма произвежда както алкохолни, така и безалкохолни напитки, върху етикета на нейната продукция трябва да е указано дали напитката съдържа алкохол. Етикетите на безалкохолната бира също трябва да се различават от нормалната бира с алкохолно съдържане.

На фирмите-производители е даден 10-месечен срок да приведат етикетите на продукцията си в съответствие с новите изисквания, след тази дата бутилки със стари етикети няма да се допускат за продажба в търговската мрежа на страната, посочи вестник „Милиет”.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини