От х:

Днес в x:

Почина най-издирваният нацист в света

98-годишният унгарски нацист Ласло Чатари почина, докато чакаше процеса срещу него за военни престъпления, съобщи неговият адвокат, цитиран от БиБиСи.

Чатари е починал в унгарска болница след редица здравословни проблеми, заяви Габор Хорват.

Унгарецът беше най-издирваният нацист. Смята се, че той е помогнал за депортацията на 15 700 евреи в лагерите на смъртта през Втората световна война.

Срещу него бяха повдигнати обвинения за действията му през войната в Унгария и съседна Словакия.

Хорват обяви, че неговият клиент е починал в събота сутринта. Адвокатът поясни, че клиентът му е починал в резултат на редица здравословни проблеми и по-точно от пневмония.

Чатари отхвърляше обвиненията срещу него, заявявайки, че той е бил само посредник между германски и унгарски официални представители и не е замесен във военни престъпления.

Унгарската прокуратурата му повдигна обвинения през юни във връзка с това, че неговата роля е била на шеф на лагер с евреи в Кошице, град, който в момента е част от Словакия, а през ВСВ от Унгария.

Прокуратурата заявява в съобщение, че Чатари, унгарски полицай през ВСВ, е предоставял помощ за безнаказани екзекуции и мъчения срещу евреи, които са били депортирани от Кошице към концентрационни лагери.

Нацистът получи смъртна присъда задочно в Чехословакия през 1948 година.

През 2012 година Чатари беше обявен от Simon Wiesenthal Center за най-издирвания военен престъпник. Той беше засечен от британския вестник „Сън" в Будапеща през юли 2012 година.

След войната унгарецът се преместил в Канада.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини