От х:

Днес в x:

КРС: Хасковлии имат ниска потребителска култура

Дженьо Дженев/вляво/ и юриста Веселин Ковачев препоръчаха по-висока потребителска култура на клиентите

Голяма част от оплакванията от мобилните оператори са заради ниската потребителска култура на клиентите .Това заключиха от Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ след приключване на изнесената им приемна в Хасково. Днес от 11 до 13 часа в нея се събираха оплакванията на граждани от злоупотреби на мобилни оператори. Да ги вземат под внимание бе дошла „тежка артилерия“-зампредседателят на КРС Никола Колев, юриста Веселин Ковачев, началникът на район „Пловдив“/към който е и Хасково Дженьо Дженев и експерта Антон Иванов.

От началото на годината в район Пловдив са наложени 23 глоби на мобилни оператори по жалби на граждани. Една от причините за относително малкия брой санкции, е че част от казусите касаят Комисията за защита на потребителите. И това е част от ниската потребителска култура на клиентите. По-голямата част е, че хората не си четат договорите. Подписват ги, а после виждат допълнителните условия. На основателната забележка, че част от клаузите са написани с много ситен шрифт и не се четат, особено от възрастни хора, от КРС отговориха, че няма изискване за шрифта. Но пък може да си вземете договора вкъщи, където да го прегледате с помощта на по-добре виждащи. Нещо повече – слабо известен факт е, че може да се откажете от подписан договор в 7-дневен срок. Само не трябва да искате той да влезе в сила веднага. Спорно е дали тази клауза ви е съобщавана от агента на мобилките, не са задължени. 

Няма пречки операторите да сключват и така наречените дистанционни договори, стига лоялно да ви информират за всички възможности. Проблемът е, че този договор се брои за сключен дори и при изразяване на принципно съгласие. Всъщност брои се за сключен, освен ако изрично не откажеш предложената услуга/и подарък. При това имаш само 7 дневен срок да сториш това. Говори се, че срокът щял да бъде удължен на 14 дни, но засега това още не е прието. 

Ярка илюстрация за разминаването на реалността с пожеланията бе отговорът на въпроса „дължи ли потребителят инсталационна такса за безжичен интернет“. От КРС реагираха учудено: „Не, откъде накъде. Какво точно инсталират? Не може да го бъде“

Редица хасковлии, включително и пишещият тези редове може да потвърди за тази практика. Още повече, че тя не се отразява в договорите. 

Пример за своеволията на операторите и незачитането на правата им е случаят с харманлийско семейство. Йорданка Петрова се оказала със сметка от близо 600 лв навъртяна от разговори с Алжир. Жената твърди, че не е говорила, но по-важното е друго. По закон операторът е длъжен да извести клиента когато той изхарчи 90% от кредитния му лимит. В случая, на 50 лв кредитен лимит, следва предупреждение при 45 навъртени лева. Операторът обаче „тактично“ замълчал.

 

Г.Христов

 

 

Зампредседателя на КРС Николай Колев
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини