От х:

Днес в x:

Плащали сме средно по 41,89 лв. на месец ток

41,89 лв. с ДДС е средноаритметичната месечна стойност на фактурите за ток на хасковските домакинства, сочат изчисленията на EVN. Цифрите са за периода от 1 юли 2012 г. – 30 юни 2013 г., уточниха от компанията.

Данните са представени на областните управители на деветте региона в Югоизточна България, който покрива EVN.

Средните месечни стойности на домакинствата от Хасково приближават засечките за общите сметки в Югоизточна България, които са 43,12 лева с ДДС. Същевременно данните за средноаритметичното потребление показват, че за един обект на клиент то е било 233,28 киловатчаса месечно. В матрицата за изчисление не са включени данни от електромери, при които е имало нулево потребление за целия период. Освен това от ел.дружеството уточняват, че консумацията на електроенергия при всеки клиент е индивидуална и зависи от различни фактори, като режим, интензивност и ефективно използване на електроенергия, използва ли електричество за отопление и охлаждане, степен на енергийна ефективност в конкретния имот и използване на енергийноефективни уреди и др.

От електроразпределителната компания припомнят още, че до 1 октомври клиентите на средно напрежение в Югоизточна България трябва да изберат доставчик на електроенергия по свободно договорени цени. Те могат да сключат договор и с EVN България Електроснабдяване в качеството му на Доставчик от последна инстанция.  Това право  EVN получи след лицензирането от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в началото на месец юли.

“Фигурата на Доставчик от последна инстанция се въведе с промени в Закона за енергетиката и допълва съществуващия модел на либерализирания пазар на електроенергия в страната, чрез който клиентите имат възможност свободно да избират доставчика си на електроенергия.”, обясняват от компанията. От там уточнява, че с лицензията си за Доставчик от последна инстанция ще осигурявт снабдяването с електрическа енергия за клиенти на средно напрежение до избора им на друг доставчик или ако избраният от тях търговец не извършва доставка на електроенергия по независещи от клиента причини.

В тази връзка от EVN са разпратили уведомителни писма до клиентите си. Ако след изтичане на двумесечния срок абонатите не са избрали доставчика си рискуват да останат без ток.  Изборът обаче не касае битовите абонати и небитови крайни клиенти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниво ниско напрежение. Те ще продължат да получават ток за по регулирани от ДКЕВР цени, уточняват още от EVN.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини