От х:

Днес в x:

30–40 хил. семейства в опасност да останат без дом

Напрежението в банковия сектор срещу ипотечните кредити е голямо и не може да избягаме от тази тема, заяви депутатът от БСП и зам.-председател на бюджетната комисия Петър Кънев в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че този проблем не е толкова малък, колкото се опитват да го представят банкерите. „По тяхна информация в момента има 160 хиляди жилищни кредита. Над 30 хиляди от тях са необслужени или просрочени", допълни Кънев.

Социалистът съобщи, че преди седмица е бил на среща с Асоциацията на банките в България и на нея са били предложени няколко неща. Той посочи, че на първо място е предложено да има извънсъдебен спор, не при омбудсман, а департамент или дирекция към Комисията за защита на потребителите.

„Целта на тази нова дирекция е в нея да могат да бъдат решавани спорове между кредитополучателя и банката", поясни Кънев.

Друго предложение е евентуалната възможност кредитополучателя да има право да се премести от една банка в друга, при едностранно променяне на лихвата от страна на банката, без да се плаща наказателна лихва.

Според Кънев възможността проблемът да ескалира есента или зимата е голяма, тъй като „30 - 40 хил. семейства са в опасност да останат без жилище".

Той беше категоричен, че това не може да продължава до безкрайност и банките трябва да направят насрещния ход. „Банките трябва да разберат, че и те са част от проблема", заключи Петър Кънев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини