От х:

Днес в x:

Изненадващо откриха фрагмент от египетски сфинкс в Израел

Пирамидите и Големият сфинкс в Гиза са едни от най-великите и известни забележителности в света. Построяването им често се свързва с мистериозни теории, а любителите на загадки не спират да търсят тайни послания, закодирани в гигантските монументи. Сега обаче можем да ви поднесем една интересна новина, свързана с тях, която идва от представители на научния свят.

Археолози съобщават, че при разкопки в Израел са се натъкнали на интересна находка – фрагмент от друг сфинкс, създаден по същото време, по което са били построени пирамидите и Големият сфинкс.

Периодът, за който е датирано откритието, е управлението на фараон Микерин (известен още като Менкаура). Доколкото е известно на учените, съществува само един сфинкс, създаден по времето на този владетел, и по тази причина откритието може да бъде определено като напълно неочаквано и особено значимо, коментират специалистите.

Археолозите от Еврейския университет в Йерусалим се натъкнали на находката в Северен Израел – в Националния парк Тел-Хацор. Артефактът представлява плоча с лапите на сфинкс, между които ясно може да бъде прочетен надпис с указания от името на фараон Микерин. Владетелят е управлявал преди повече от 4000 години и е бил един от строителите на знаменитите пирамиди в Гиза, уточняват учените.

Съдейки по надписите, сфинксът е бил доставен от град Хелиопол (в Библията известен като Он, Иуну или Ону), разположен на север от съвременния град Кайро.

Фрагментът е бил намерен в слой, образувал се в период от съществуването на разрушения древен град Хацор през ХIII век преди новата ера. Археолозите открили част от фигурата близо до входа на двореца. Израелските специалисти смятат, че е малко вероятно сфинксът да е бил изпратен в Хацор в периода на управлението на Микерин, тъй като няма исторически данни за съществуването на каквито и да било връзки между Египет и територията на съвременен Израел през третото хилядолетие преди новата ера.

По-вероятно е статуята да е била пренесена през второто хилядолетие преди новата ера по време на управлението на хиксосите.

Възможно е също сфинксът да е бил доставен презXVI-XIII век преди Христа, когато Ханаан се е намирал под властта на Египет. Предполага се, че сфинксът може да е бил дар от фараона за управниците на Хацор.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини