От х:

Днес в x:

Показаха за първи път артефакти чрез холографски изображения

Младежи, облечени в тракийски одежди, показваха снощи как в миналото хората са ловували, а девойки - самодиви демонстрираха ритуални танци на радостта. Те бяха част от спектакъла, подготвен за откриването на атракциите на Тракийската куполна гробница край свиленградското село Мезек.

Събитието събра над 400 местни жители, свиленградчани и общественици, които с интерес наблюдаваха как младите актьори се превъплъщават в древните образи.

Възстановката е част от проекта на Община Свиленград „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”, финансиран по ОП „Регионално развитие” .

Спектакълът е дело на режисьора Светлозар Гагов, познат на родната публика с множеството си реализирани театрални постановки.

В пресъздаването на тракийските магически ритуали се включиха и магът Астор, както и актьорите Дидо Мачев и Георги Керменски.

Присъстващи на спектакъла имаха възможност да разгледат Тракийската куполна гробница, както и пътя до нея.

Пътеката, която води до уникално съхраненото гробно съоръжение, е облагородена с изрисувани пана, показващи тракийски божества, легенди и обреди.

Предстои асфалтовият път към гробницата, да бъде изрисуван с 3D изображения чрез техниката „стрийт арт”, като една от иновативните дейности по проекта.

Под формата на холографски изображения са изработени и поставени в естествената им среда артефакти, открити при разкопките на гробницата. Те са разработени специално за проекта от екип от учени от Българската академия на науките.

„Това е световна иновация по отношение на начина, по който се представят исторически находки. За първи път в България могат да се разгледат археологически находки на артефакти, представени чрез холографски изображения, подредени в дромуса на Тракийската куполна гробница”, казва инж.Иванка Димитрова - ръководител на проекта.

„Уникалната идея в този случай, това, което се прави за първи път в света, е че точните холографски триизмерни копия на тези предмети са представени в автентичната им среда – дългия над двадесет метра коридор на гробницата. По този начин се прави мост между културите на нашето съвремие и ІV-ІІІ век преди Христа”, казва проф. Симеон Съйнов, един от създателите на уникалните холографски изображения.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини