От х:

Днес в x:

В Интегрирания план на Хасково: аквапарк в Кенана, научен център и панаир

Изграждането на аквапарк в Кенана, научно-изследователски център в Източна индустриална зона, а до него – луна-парк, са част от обектите, включени в Интегрирания план за развитие на Хасково. Те бяха представени днес в зала „Хасково“ от фирмата „Вамос и партньори“, която изработва плана.

В Интегрирания план за възстановяване и развитие на Хасково са заложени няколко основни акцента. Те са: спорт, ВиК-мрежа, енергийна ефективност.

В утвърдения вече от ОбС Хасково план зоните за въздействие са три – жилищни, публични и индустриални.

Водещият архитект на фирмата Жана Стойчева представи обектите в плана квартал по квартал. В тях се предвиждат основно реконструкции на уличната мрежа, в някои, като Изгрев - и ВиК, облагородяване на междублоковите пространства, транспортно-комуникационна инфраструктура, саниране на жилищни и обществени сгради.

За Кенана се предвижда изграждане на улична, ВиК мрежа, няколко сгради за обществено обслужване. Аквапаркът още е на етап идеен проект.

Военните имоти са ключови за развитието на Хасково. Но неизяснената собственост на терените в центъра на града правят доста хипотетични всякакви конкретни проекти, признаха от фирмата. Все пак екипът предлага там да се изгради многофункционална обществена сграда, със зала за 5000 души.

Изграждане на многоетажен паркинг до сградата „XXI век“ е друго предложение на екипа от архитекти и проектанти.

В Източна индустриална зона пък има два големи общински терена, които биха могли да се използват за устройването на района. В единия от тях – на площ от 50 декара се предвижда изграждане на научно-изследователски център, с лаборатории, научни кабинети, зала за 1000 души, общежитие, а до него – евентуално луна-парк. Последното предложение предизвика известно недоумение сред присъстващите. В зоната се предвижда още реконструкция на съществуващите разбити улици и изграждането на нови, с достъп до всички обекти.

В следващите дни предстоят още няколко срещи на екипа от фирмата с представители на различни групи граждани и организации. На 26 юни от 10.30 часа пък авторите на плана възнамеряват да представят частите на проекта си на открито – с пана пред сградата на общината.

Тодор Кръшков

Днешното обсъждане с представители на бизнеса не предизвика особен интерес
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини