От х:

Днес в x:

В МБАЛ: 3 нови отделения, 100 нови медици и 3 пъти по-малко дългове

Ръководството на МБАЛ отчете дейността си пред медицинския съвет на болницата

3 нови отделения, 100 души новоназначен медицински персонал, 26% ръст на заплатите и не на последно място, тройно съкращаване на просрочените задължения. Това е отчетът на хасковската МБАЛ за близо две години под управлението на тандема д-р Валерий Митрев и д-р Славчо Близнаков. „Пироговците“, както наричат себе си лекарите, поеха МБАЛ в условията на незапомнена криза в края на лятото на 2011-та. Заради масовото напускане на лекари пред закриване бяха Спешно отделение /с 1 щатен лекар/ и ОАИЛ /със само 3-ма, при изискван минимум от 5-ма/. Две години по- късно в МБАЛ работят 667 души /141 лекари/, две отделения са от най-високото в родното здравеопазване 3-то ниво на компетентност - инвазивна кардиология и споменатия ОАИЛ. Месечният бюджет скочи от 650 хиляди на 1.5 млн лева. Направени са инвестиции за милиони и са открити никога несъществувалите в Хасково досега отделения по инвазивна кардиология и неврохирургия. Възстановено бе закритото отделение по Физиотерапия и рехабилитация.

Дълговете. Болницата има два вида задължения-просрочени и текущи. В графата на последните влизат всички инвестиции, които тепърва ще се възвръщат. Тук например са 1.8 млн лева дадени за ангиографа, който направи възможно съществуването на Инвазивната кардиология. Ще се изплаща по 23 хил.лв месечно в рамките на 5 години. Справка - сумата се равнява средно на 10 клинични пътеки в инвазивната кардиология, а само за 5-те месеца на 2013-та през отделението са минали 600 души! Сред текущите задължения са и доставката на медикаменти. Те престават да бъдат задължения, след като се изплатят на падежа си, но дотогава се водят дълг. Показателни са онези дългове, които не се погасяват на падежната си дата и влизат в графа просрочени. Именно те носят наказателни лихви и на теория могат да доведат до запор на сметките на болницата, както е на път да се случи с болницата в съседен Димитровград. Ето и цифрите на просрочените дългове:

2010-та: 4 526 098 лв просрочени задължения, общи- 6 289 626 лв

2011-та: 3 680 701 пр.зад. Общи- 5 328 590 лв

2012-та: 3 046 599 пр.зад общи- 6 627 056 лв

Добрата новина е, че към момента просрочените задължения на болницата са спаднали драстично до 1 млн 750 хил лв. Отчитащият се изпълнителен директор не изчака въпроси откъде здравното заведение се е сдобило със свежи 1 млн и 300 хиляди. Точно на толкова възлиза овърдрафт отпуснат от банка, с който се изплащат изцяло просрочените задължения към доставчика на медикаменти „Либра“. „Наказателната лихва по дълга ни бе 11 %. Овърдрафтът е с 6 % надолу. Или за 2 години пестим чисто 150 хил.лв“ направи сметката д-р Славчо Близнаков. Заемът наистина остава, но не като просрочен и не може да доведе /засега/ до запори и съдебни искове.

С другия голям длъжник Софарма е сключено споразумение за разсрочване на дълга от 800 хиляди лева. Огромната част от тези дългове са от периода 2010/2011-та година, посочи ръководството.

МБАЛ бе най-големия длъжник на ВиК Хасково. За година обаче, дългът от 145 хиляди лева е сведен до 11 хиляди. Една от причините е смяната на всички водомери, след като болницата получила две поредни сметки за 30 хиляди месечно за вода. Сега МБАЛ плащала по 7-8 хиляди. Друг освободен финансов ресурс е от „опасен отпадък“. Перото е „поевтиняло“ от раздутите 18-20 хиляди месечен разход, до нормалните 7 хиляди лева.

Болницата няма лев задължение към общината в графа „Местни данъци и такси“.

Мнозинството от заведенията бележат ръст на медицинските дейности, след направени разходи по закупуване на апаратура и ремонт. Има и такива, чиито резултати сочат надолу, признаха от болницата. Едно от тях е АГО, което донякъде се обяснява с демографския срив в областта. Другото е Инфекциозно, но да не забравяме че в предходните години там имаше епидемии, припомни д-р Близнаков.

Финансовите резултати и отчета ще бъдат връчени на принципала на болницата - Министерството на здравеопазването. Към настоящият момент, държавата държи 81.5 % от акциите на МБАЛ. Община Хасково е с 6.5 % дял, следва Димитровград. Именно тези две общини се облагодетелстват най-много от разширения обем медицински дейности на болницата. За Хасково те са скочили от 11 240 души на 13 912, а за Димитровград от 1 466 през 2011 на 2 278.

Смятам че се справихме добре, отчете управленския екип. Който не пропусна да обърне внимание и на това, което касае най-много подчинените му - заплатите. В момента лекарите в болницата взимат средно по 1575 лв месечно, сестрите по 773 лв, а другия медицински персонал по 583. „Това е бруто. Тепърва следват удръжки за данъци и осигуровки и затова чисто получената сума за хората е по-малко, но така е навсякъде“ уточни изпълнителният директор д-р Близнаков. Цифрите бяха обявени пред всички началници на отделения, присъствали на отчета. Никой не ги оспори.

Г.Христов

Шефът на борда на директорите д-р Валерий Митрев и изп. директор д-р Славчо Близнаков
Отчетът бе направен в присъствието на всички началници на отделения и медии

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини