От х:

Днес в x:

Чудо: Зрелостниците овладяха БЕЛ, съкращават двойките с 1/3

Те са на "ти" с българския

Зрелостниците в Хасковско регистрираха завиден напредък в овладяването на предмета български език и литература/БЕЛ/, показва анализа на резултатите от тазгодишните матури. Броят на двойките е драстично съкратен в сравнение с миналата година – от 227 на 145, тоест с повече от 1/3. Броят на отличните оценки пък е скочил от 169 на 196. Важното е да се посочи, че матурите се оценяват в София и твърденията за манипулация и снизходителност са спекулация. Критериите за оценка са друг въпрос.

Особено ключов е показателят „двойки“. Заради смесеното население в региона, за част от което българският бе „тъмна Индия“, средният успех оставаше неизменно нисък, въпреки традиционно високите резултати на част от градските училища. Тенденцията бе особено видима в прогимназиалния курс, но тази година завишени резултати по БЕЛ показаха и седмокласниците. Средната оценка на матурите по БЕЛ за областта е 4.14 при 4.08 миналата година. 

Най-голямата излагация е при най-предпочитания предмет за втора задължителна матура. Географията регистрира спад от 3.71 на 3.62. Тук са и мнозинството двойки. 

Интересни са резултатите на профилираните гимназии, особено на тези със статута „елитни“. Най-добри по БЕЛ са не други, а математиците от ПМГ Хасково със средна оценка 5.07. Езиковата им култура се доказва и от високите им резултати в матурите по чужди езици. От своя страна пък Езиковите гимназии дърпат значително по..математика. Хасковската „Асен Златаров“ например регистрира втория резултат в областта по математика-5.29, с което изостават само на 4 стотни от Математическата в Хасково, която е лидер с 5.33. Нещо повече Езиковата има цели двама зрелостници с пълни 100 точки по..математика. 3 „стотачки“ имат в ПМГ плюс още 2, по втората им основна дисциплина-Биология. 

Най-добрият зрелостник обаче е от Свиленград. Възпитаничката на СОУ „Петър Берон“ Росица Николаева Николова има единствена две пълни 6-ци, тоест и в двата изпита има по над 95 точки. Няма зрелостник с 2 Х 100.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини