От х:

Днес в x:

Делян Добрев: ГЕРБ ще има 4-има депутати от Хасково

Отляво надясно: Владимир Митрушев, Ирена Узунова, Делян Добрев, Иво Димов, Красимир Стефанов

“ГЕРБ ще има четирима депутати от Хасково“, обяви на пресконференция днес бившият икономически министър Делян Добрев. „Както знаете, аз бях водач на две листи – в Хасково и в Перник. Взех решение формално да вляза от Перник, защото там преизпълнихме задачата – планирахме едни мандат, а взехме два. Така Хасково ще има четирима депутати, защото от хасковската листа в парламента влиза Владимир Митрушев“, обясни Добрев.

Днес избраните за народни представители дадоха първата пресконференция след изборите. „В хасковска област – с малко, но победихме. На изборите през 2009 година имахме трима депутати плюс един мажоритарно избран. На тези избори няма мажоритарен, но Хасково отново ще се представлява в парламента от четирима, каза Делян Добрев.

Според него най-тежката загуба за ГЕРБ в областта е в Свиленград. „За мен лично беше много изненадващо. Това е община, която по време на нашето управление получи финансиране от 78 млн. лв. Има няколко обяснения за тежката загуба, според местните хора. Като първа вероятна причина е акцията в митничарското село Ставри Димитрово, където покрай митничарите пострадаха и доста местни хора. Като друго обяснение пък са акциите на митницата, арестуваните с рушвети, чистката сред служителите. Но ако това са истинските причини за загубата на ГЕРБ в Свиленград, аз лично не съжалявам за нея. Предпочитам да правим каквото трябва, дори да загубим изборите там, отколкото на печелим на всяка цена. Като трета причина пък се сочи човекът на ГЕРБ – Георги Еленков. Местните не го разпознавали като свой, защото е от Любимец. Но третата причина не ми се струва много вероятна“, допълни Добрев.

„Друга тежка загуба за ГЕРБ е в Димитровград“, призна той. "Макар и с малко – 180 гласа, поражението ни е изненадващо, още повече, че имаме кмет от ГЕРБ. Мисля, че трябва да търсим причината в себе си, а не в по-добрата работа на опонентите ни“, смята Добрев.

Попитан за неговия коментар на изборния резултат, кметът на Димитровград Иво Димов, който е и областен координатор на ГЕРБ, обясни загубата с формулата „всички срещу ГЕРБ“. „Водехме в резултата до последния момент, когато започнаха да идват протоколите от селата. Те обърнаха мача“, обясни Иво Димов.

ГЕРБ загуби и в Харманли, но според новите депутати това не ги е изненадало особено. Приятната изненада на изборите бил резултатът в Ивайловград. „Имахме тежък съперник – бившият кмет Стефан Танев, който бе втори в листата на БСП. Лично мен победата там най-много ме радва“, заяви Делян Добрев.

Бившият икономически министър коментира и създадената ситуация на национално ниво. „Въпреки свитата подкрепа за ГЕРБ, за нас гласуваха един милион души. Значи те са ни простили и грешките, които допуснахме в управлението“, каза Добрев.

Той не вижда как трите останали партии – БСП, ДПС и Атака ще сформират кабинет, тъй като има непреодолими противоречия в платформите им. „БСП заяви, че ще въвежда необлагаем минимум. ДПС пък по време на кампанията се кълнеше, че няма да пипа данъците. БСП иска да строи „Белене“. ДПС е против. Атака е „за“. Как ще изгладят противоречията? Това би означавало да се окаже, че все някоя от партиите ще излъже електората си. Няма как да се промени данъчната система и едновременно с това да не се променя. Или ще се строи Белене или няма да се строи. Средно положение няма. Всъщност – има. Това, което се правеше преди – наливаха се милиони, без резултат“, каза още Добрев.

Според него предстоящата коалиция е повече от странна. Добрев потвърди, че ГЕРБ ще представи пред парламента проект за свой кабинет, макар отсега да е ясно, че той няма да бъде сформиран. „Длъжни сме да го направим заради хората, които гласуваха за нас“, обясни той.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини