От х:

Днес в x:

„Република“ чиста, дори и без презерватив

Изследваните бяха от 17 до 67 годишна възраст

54-ма жители на хасковският квартал Република се подложиха днес на доброволно изследване за наличие на ХИВ-вируса, причиняващ Синдрома на придобита имунна недостатъчност/СПИН/. Изследването бе извършено от изнесен център на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН/КАБКИС/ с ръководител д-р Мария Георгиева от РЗИ. Лекарите заседнаха на главният ромски булевард „Ястреб“ и предложиха на ромите да пуснат малко кръв. От пръстчето. Уточнението бе важно, защото част от хората бяха на път да се откажат, щото не искали да „им взимат кръвта с точене от вената“. Накрая потенциалните пациенти се поуспокоиха като разбраха, че ще трябва съвсем малко количество. 

Изненадващо, желаещите се оказаха много. Мнозинството от изследвалите се бяха мъже. За отбелязване бе, че всички бяха сигурни, че са чисти, макар единствената гаранция за това - кондомът, да предизвика реакция от типа „Кво ?“. Ромите, които се броят за турци, се позоваха на религията, която им забранявала да „хабят материал“. 

Факт е че всички проверени бяха незасегнати и то не само от ХИВ но и от останалите полови предавани болести като Сифилис, Хепатит и др. При наличие на положителен реактив, съмнителната проба се изпраща за потвърждение в националната референтна лаборатория в София. Именно там е потвърдено наличието на ХИВ в 26 годишен мъж от Хасково, засечен в началните месеци на годината. Това е и единственият серопозитивен, открит в Хасково през тази година. За 2012-та те са общо 3-ма, всички до един мъже, уточни епидемиолог №1 на областта д-р Снежана Иванова. Според ръководителят на КАБКИС д-р Георгиева, от началото на годината досега през кабинета и са минали общо 500 хасковлии. Освен вече упоменатия със СПИН са открити и 4 сифилиса.

Днешната акция бе  част от инициативите посветени на Международния ден за съпричастност към жертвите на СПИН 19-ти май. В рамките на тази седмица бяха проведени разяснителни кампании в училищата и бяха изследвани 39 учители и ученици от хасковската гимназия по автотранспорт. Всички изследвани са били "чисти". 

Г.Христов

Останалите си чакат реда
Повечето от желаещите бяха мъже
Взима се малко кръв от пръстчето
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини