От х:

Днес в x:

Прокуратурата повдигна обвинения на следователка по скандала ”Р. Овч.”

Прокуратурата повдигна обвинение на следователката Татяна Шарланджиева, затова че е прикрила бизнесмена Красимир Георгиев-Фронтиера.
От пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че следователката от Националната следствена служба (НСлС) Шарланджиева е обвинена за това, че в периода от 2 август до 11 октомври 2006 година е пропуснала да изпълни своевременно задълженията си, с цел да избави Георгиев от наказание за извършено от него престъпление - пране на пари.

На следователката е наложена мярка за неотклонение "Подписка".

Досъдебното производство, по което Шарланджиева е привлечена като обвиняема, е било образувано на 8 май 2007 година срещу нея и бившия заместник-министър на икономиката Корнелия Нинова. С постановление на Градската прокуратура от 26 юли 2008 година наказателното производство по делото е било прекратено.
На 22 февруари 2013 г. Апелативна прокуратура в София обаче е отменила прекратяването му.

В хода на проведеното ново разследване са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на Шарланджиева.

Софийска градска прокуратура е отправила предложение до главния прокурор Сотир Цацаров за внасяне на искане във ВСС за отстраняване на Шарланджиева от длъжност.

Самата Татяна Шарланджиева отказа да коментира пред БТА повдигнатото й обвинение и заяви, че ще се въздържи от изявления заради статута й на обвиняем. Тя добави единствено, че обвиненията срещу нея не са новост.

Пред "Правен свят" от прокуратурата уточниха, че срещу Нинова на този етап не са събрани достатъчно доказателства за обвинение. 


Т.нар. скандал "Р. Овч"


Името на Татяна Шарланджиева нашумя през 2006 година, когато се разгоря така нареченият скандал "Р. Овч". Тогава следователката разследваше злоупотребите в "Топлофикация"-София, министър на икономиката бе Румен Овчаров, а негов заместник - Корнелия Нинова, припомня dir.bg.

Скандалът избухна, след като тогавашният шеф на НСлС Ангел Александров поиска от ВСС да уволни Шарланджиева, защото от нея са изтичали сведения към собственика на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев, за когото се смята, че е близък до Овчаров. Шарланджиева обаче обяви, че Александров я е притискал да манипулира следствието срещу Георгиев и е използвал нейното приятелство с Нинова, за негови лични интереси .

Александров отвърна, че е бил заплашван от Овчаров по повод делото срещу Вальо Топлото.

Тогава започна разследването срещу Шарланджиева и Нинова, което по-късно бе прекратено.

Междувременно прокуратура повдигна задочно обвинение срещу Красимир Георгиев, който беше в чужбина, за пране на около 500 000 евро по сделки, свързани с фирмата "Банско пропъртис". Обвинението твърдеше, че парите са били на "Топлофикация" и са били присвоени от Валентин Димитров. В "Банско пропъртис" Георгиев бе съдружник с майката на Вальо Топлото.

В същото време прокуратурата започна разследване и срещу Ангел Александров и Румен Овчаров за престъпление срещу правосъдието. Двамата бяха заподозрени, че са обсъждали факти по делото "Топлофикация", след като се появи бележка, написана в ареста от Валентин Димитров, в която министърът бе споменат с инициалите "Р.Овч.". ВСС обаче не откри нищо уличаващо срещу Александров и Овчаров.
Делото срещу Красимир Георгиев така и не стигна до финал.

На 16 октомври миналата година лидерът на РЗС Яне Янев отиде във ВСС и поиска да разбере каква е съдбата на всички тези разследвания и защо са били спрени. След неговото посещение прокуратурата се активизира отново по случая от преди 7 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини