От х:

Днес в x:

Над 11 000 войници и офицери участваха в Парада на победата в Москва

Над 11 000 военни от въоръжените сили на Русия и други силови структури дефилираха на Червения площад в Москва. С Парад на победата се отбелязва 68-ата годишнина от Великата отечествена война.

В 139-я военен парад на главния площад в Русия дефилираха също курсанти от висшите военни училища и бойци, сред които участници в операции в Афганистан, Чечения, Южна Осетия.

17 авиационни групи на руските ВВС взеха участие в парада, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Първи прелетяха групи хеликоптери Ми-8, Ми-26, Ми-28 и Ка-52, след което на максимално ниска височина преминаха самолети Ан-22 и Ан-124 "Руслан” - най-големият в света военно-транспортен самолет.
След тях премина самолет-радар А-50 и клин от три военно-транспортни самолета Ил-76.

В малки интервали от 20 - 30 секунди преминаха и изтребители и бомбардировачи МиГ-29, МиГ-31, Су-24, Су-34 и свръзхзвуковият ракетоносец с променящи формата си крила Ту-23 МЗ.
Самолет Ил-78 имитира зареждане с гориво във въздуха, а след него премина турбовитлов стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-95.

В колона, дълга километър и половина, минаха над 100 единици бойна техника.
Парадният разчет на войските за противовъздушна отбрана беше представен от самоходни огневи и пуско-зареждащи установки "Бук-М2”, след които се движиха  зенитно-оръдейни комплекси "Панцир-С1” и установки С-400 "Триумф”, които са способни да следят едновременно до 100 цели и да поразят едновременно 12.
В края на колоната зрителите приветстваха ракетните комплекси "Искандер-М” и главният участник на парада - три комплекса "Топол М”, разположени на 16-колесни шасита.

На Червения площад в Москва бяха изнесени държавното знаме на федерацията, Знамето на победата, знамена на бойни части от войната и на днешни армейски съединения, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

На централната трибуна бяха президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от войната, представители на обществени организации и многобройни гости от чужбина, включително делегати от страни членки на антихитлеристката коалиция и от Общността на независимите държави.

"Русия ще стори всичко, за да не посмее вече никой и никога отново да разпали война. Винаги ще помним, че именно Русия, Съветският съюз провали фашистките планове - планове на човекомразци", заяви Путин в словото си.

Президентът обеща на ветераните Русия винаги да брани истината за войната и подвигът им да бъде тачен вечно. "Победата през май 1945 г. е камбанен звън, който утвърждава живота без война", добави Путин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини