От х:

Днес в x:

Кардиолог: Тодорка няма да издържи операция

Тодорка едва ли ще издържи операцията, смятат лекарите

Жената със „слонски крак“ Тодорка Хаджиева, за чиято житейска драма ви разказахме вчера, днес бе прегледана на място в Горски Извор от лекари специалисти хирург и кардиолог. Визитата бе осигурена от хасковската Здравната Каса по молба на Haskovo.net, след като вчера Тодорка отказа да постъпи за изследвания в болница. Това бе първият специализиран/ и документиран/ преглед на Тодорка, която се оказа осакатена след лекарска грешка отпреди 30 години. Тогава, при рутинна гинекологична операция е срязан лимфен възел, в резултат на което левият крак се пълни с лимфна течност. В крайника вече има 120 литра ликвор, а целият тежи чудовищните 150 килограма. Заради деформацията, Тодорка е прикована от 10 години на легло. 

Идеята ни бе да призовем съвременната медицина да опита да поправи злото, сторено от изостаналата и посестрима през 80-те години.

Оказва се, че прогнозите са мрачни. „Деформацията е в такъв напреднал стадий, че процесът вече е необратим“ твърдят лекарите прегледали Тодорка на място. Основният проблем е сърцето, смята твърди кардиологът д-р Пенка Петева. Тя е констатирала трайна хипертония, която вече е нанесла сериозни поражения по сърдечния мускул. Съмненията са, че 68-годишната жена няма да издържи операцията. Подобно е и седмото чувство у синът и Митко. Що се отнася до Тодорка, обременена от 10-годишният и затвор тя засега отказва хоспитализация. Дори и за изследване на евентуални частични мерки, които да облекчат положението и. Жената е на себе си и адекватна във всеки един аспект, освен за напускане на жилището. Чувства страх. 

Да намерят варианти за помощ на Тодорка Бояджиева са готови и от МБАЛ- Хасково. Потърсени от нас за помощ, те обещаха да организират нещо като консилиум между най-големите имена в сферата на съдовата хирургия в България. След разговор с шефа на борда на директорите на МБАЛ Хасково д-р Валери Митрев, началникът на Трета градска в София доц. д-р Владимир Философ е обещал да изпрати на разположение своя специалист доц Станкев. В Хасково на място е готов да пристигне и националният консултант по съдова хирургия доц Петков от Стара Загора. Не е ясно какво лечение ще може да се осъществи /или колко би струвало то/, но засега това остава в сферата на добрите намерения заради нежеланието на пациентката да постъпи в болница. 

Запазване на статуквото обрича семейството на просия. Тодорка и единственият който се грижи за нея, 48 годишният и син Митко преживяват само с пенсия от 370 лв, която отива главно за мокри кърпички/ с които се почиства обездвижената жена/. Всичко друго, включително и храната се взима на вересия, когато е възможно.

Г. Христов

Това е резултатът от лекарска интервенция преди 30 години-150 кг крак
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини