От х:

Днес в x:

Стани богат в Дървото

Двамата участници от 9-ти клас се състезаваха един срещу друг

Състезание по литература на принципа на популярното шоу „Стани богат“ организира ръководството на гимназията по дървообработване и строителство. Отбори от 9-тите класове отговаряха на въпроси от Библията и митологията, които се изучават в този випуск. „Изпитваните“ отговаряха в стила на ТВ-шоуто – с 4 възможни отговора на въпрос. Разликата бе, че нямаше жокери, поне легални, защото в конферентната зала на общежитията имаше поне 120 гласовити жокера от същия випуск. 

Литературното състезание е организирано по повод утрешният международен ден на книгата. И както всяко литературно състезание касаеше фундаменталният въпрос-дали продължават да се четат книжки. Или поне учебници, защото тематиката се покрива на 90% с учебния материал. 

Отговорът и на двата въпроса бе по-скоро „Не“. Първите трима участници от всеки отбор сгрешиха на пръв поглед популярни митове. Например-как е родена Атина Палада или как е умрял Йоан Кръстител. От първото предизвикателство стана ясно, че войнствената гръцка богиня се бърка с тази на любовта, а Кръстител явно е съратник на Исус, защото умира с него на кръста. Не стига че, темите бяха безинтересни за децата, ами от журито ги объркваха с уловки. В един от въпросите се питаше в коя песен на Илиада умира Ахил и няколко песни бяха предложени като варианти за отговор. Оказва се че Ахил въобще не умира в „Илиада“. Като заклет патриот, Омир спестява участта на сина Пелеев и Илиада завършва само до погребението на Хектор. Фаталният изстрел в ахилесовата пета се допълва от гръцката митология. 

Победителите печелят грамоти, потупване по рамото, но и отлични оценки в бъдещите часове по литература. Което обясняваше острастеното съперничество между деветокласниците. И допълнителното четене, което със сигурност не е любимо на тази възраст. Идеолог на инициативата бе госпожата по литература Невена Добрева.

Г.Христов

Въпросите имаха 4 вероятни отговора
Състезателите бяха се подготвили допълнително
Имаха и "жокери"
За първите 3 въпроса и това не помогна
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини