От х:

Днес в x:

Над 30 земетресения люляха Европа за няколко дни

Според Европейския сеизмологичен център на територията на осем държави от континента през последните дни е имало повече от 30 земетресения с магнитуд от 2 до 4 бала. По-специално в Италия са регистрирани 8 подземни трусове с малка сила. Няколко земетресения са станали в Гърция и в Егейско море, а най-мощното е било с магнитуд 3.3 – 4. Със същата сила са били и земетресенията на границата на Франция и Испания (в Пиренеите) и България (на 249 km източно от София).

Две слаби земетресения са регистрирани в Полша, а едно в Германия. В  Румъния също – на 129 км северно от столицата Букурещ (в известната  земетръсна зона Вранча), неговата сила е била 3.2.Какво да правим по време на земетресение?

Останете на безопасно място, доколкото това е възможно. Предвижете се с няколко стъпки до най-близкото безопасно място и останете в помещението, докато трусът спре и сте сигурни, че излизането ви е безопасно.

Все пак, ако условията ви позволяват да напуснете сградата до 5-6 секунди от началото на труса, може да рискувате и се опитате да я напуснете. Имайте предвид, че стълбищата в жилищните кооперации са доста ненадеждни при земетресение и често те първи падат.

Ако сте на закрито

- СНИЖЕТЕ СЕ към пода; ПРИКРИЙТЕ СЕ под устойчива маса, бюро или други здрави мебелни части; ОСТАНЕТЕ така, докато трусът спре. Ако няма маса или бюро до вас, обгърнете лицето и главата си с ръце и се свийте във вътрешен ъгъл на сградата.
- Стойте далеч от стъкла, прозорци, външни врати и стени и всичко, което би могло да падне върху Вас, като осветителни тела или мебели.
- Останете в леглото, ако сте там, когато земетресението започне. Защитете главата си с възглавница, освен ако не сте под тежък полюлей, който би могъл да падне. В този случай се преместете до най-близкото безопасно място.
- Използвайте рамката на вратата за подслон, само ако тя е в непосредствена близост до вас и ако сте сигурни, че е надеждно укрепена и устойчива.
- Останете в помещението, докато разклащането спре и се убедите, че е безопасно да излезете навън. 
- НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ асансьори!

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини