От х:

Днес в x:

Едва след уплах, народът тръгна на профилактика

Прегледа започваше с проверка на очния статус

Народът обръща внимание на профилактиката едва като се стресне. Аксиомата на лекарите от доболничната помощ се потвърди със старта на днешните безплатни прегледи осъществявани от хасковското Очно отделение в сградата на Медицинския център в МБАЛ. Те продължават до петък, всеки ден от 11 до 13 часа. В първият ден се изсипаха над 25 души. По признанията им, повечето дошли да си прегледат очите едва след като прочели в медиите за старта на кампамията и за опасните последици от развиване на глаукома. Въпреки, че заболяването води до слепота повечето се уповавали на типично българското "На мен ще ми се размине". Макар че имали заболели в семейството, а болестта е с доказана наследственост. Всеки трети от явилите се за пръв път мереше вътреочното си налягане, което е първата индикация за проблеми със зрителния нерв.

По данни на пациентски организации, в България има над 50 хиляди души с глаукома, а половината даже и не знаят.

Първият ден от безплатните прегледи бе за добрите новини. Вътреочното налягане на 4-ма поредно прегледани пациенти бе изцяло в нормата. За това колко хасковлии обръщат внимание на зрението си пък говореше списъкът с болести, които мъж на средна възраст „изсипа“ пред д-р Тянков - катаракта, вторична катаракта, късогледство, капки срещу глаукома, още някакви илачи за очите и т.н. Всичко се е лекувало на парче. 

В кабинет №18 на Медицинския център се извършва първичния преглед, при констатирани проблеми следват изследвания в самото отделение. Безплатните прегледи са за диабетици с очни проблеми и хора, които имат фамилна обремененост с   глаукома. Поради големият интерес, е препоръчително предварително записване на тел 038/ 606 762. Записаните са с предимство.

Г. Христов

Следваше проверка на вътреочното налягане
Хората отиват на лекар едва след като им се появи проблем
Някои дошли профилактично, едва след като чули за кампанията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини