От х:

Днес в x:

Енергото въведе режим на тока

Поетапно и временно ще бъдат изключвани 40% от общо инсталираните ВЕИ-мощности, присъединени към мрежата на EVN България. Ограничителният режим се налага за поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната. Ограничителната мярка  стартира от 10:00 ч. днес.

По искане на Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) започна периодични ограничения на енергия от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) в Югоизточна България. За мярката съобщиха от компанията в писмо до медиите.

Ограниченията ще се извършват пропорционално по определен часови график, кaто ще продължат до 17:00 ч., информират от пресслужбанта на EVN. Оттам уточняват че при последващо разпореждане от страна на ЕСО за промяна или продължаване на ограничителния режим, компанията е в готовност да продължи с прилагането на действията, целящи запазването на равновесието в цялата електроенергийна система на България.

Като изход от ситуацията ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, коментира, че последните две седмици проблемът е особено изострен, тъй като товарът на ел.енергия е много нисък. Има огромни производствени мощности, а няма износ.

Един от изходите за справянето със ситуацията, според него е, министър Асен Василев да разпише заповед за отпадането на таксата за пренос. Актът може да бъде подготвен по чл. 70 от Закона за енергетиката . Според него министърът на икономиката може "да налага на енергийните предприятия допълнителни задължения за обслужване на обществото".

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини