От х:

Днес в x:

Минибум на кучешка тения в Хасково

Лечението на кучешката тения е оперативно

Цели 4 случая на болни от ехинококоза са регистрирани за месец февруари, съобщават от РЗИ-Хасково. За сравнение, за цялата минала година има едва 9 случая. Като се добави и 1 разболял се от януари 2013-та, то излиза че за първите два месеца на тази година, хасковлии вече са надхвърлили половингодишната норма на 2012. 

„За мен това е регистрационен феномен“ застрахова се д-р Светлана Узунова от дирекция „Надзор над заразните заболявания“ към здравната инспекция. Тоест, стечение на обстоятелствата е събирането на толкова болни накуп. Най-вероятно става дума за пациенти от други болници, които са рецидивирали в последно време, предположи д-р Узунова, която самата е специалист по ехинококоза. 

Хасково обаче е епидемичен район и случаите на кучешка тения са чести и тежки. Симптоматичен случай бе през март 2010-та година, когато хасковсакта хирургия постави национален/тогава/ рекорд по изваждане на кучешка тения от тяло на човек. От 51-годишния Иван Ангелов от Свиленград екипът на д-р Данчо Попов измъкна над 30-килограмов паразит.

Човекът е междинен гостоприемник за тенията, но заболяването му се отразява изключително тежко. Ларвите на паразита се загнезват в различни органи сред които черен и бял дроб, далак, че дори и в мозъка. Паразитът може да расте с години. Най-коварното е, че дори и отстранен оперативно може да рецидивира дори и микроскопична част от паразита да остане в тялото на човека. 

Г.Христов

Така изглеждаше Иван Ангелов преди операцията
Д-р Светлана Узунова/вляво/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини