От х:

Днес в x:

Видяха сметката на чумата по кокошките

Пернатите в засегнатите райони бяха унищожени

Окончателно е ликвидирано огнището на Нюкасълска чума при кокошките, което бе констатирано в края на януари на границата между хасковска и кърджалийска областти. От днес се вдигат всички рестриктивни мерки наложени на стопаните в засегнатите села, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Така вече ще е разрешено отглеждането на нови пернати, след като изтече инкубационния период на болестта. 

Припомняме , че на 23-ти януари в кърджалийското село Звиница бе констатирано огнище на изключително опасната Нюкасълска чума. Заболяването се счита за истински бич за птичата индустрия на една страна, понеже може да я унищожи без остатък. Освен силно заразен за пернатите, морът може да разболява и хора, макар и без сериозни последствия за тях. 

В резултат на спешните мерки бяха ликвидирани 1 694 птици, сред които кокошки, петли, гълъби и пуйки, а на стопаните бе забранено за 3 седмици да купуват нови птици. Избиването протече само в Звиница, но в съседното хасковско село Балкан бяха ваксинирани близо 500 птици, а карантита бе обявена в още 9 харманлийски и стамболовски села.

Две седмици след котстатирането на чумата, на 6 февруари 2013 година, Българската агенция по безопасност на храните изплати обезщетения в размер на 15 215 лева на 98-те стопани, чиито птици бяха умъртвени.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини