От х:

Днес в x:

Мистериозна болест опразни курниците в Козлец

Мистериозен мор тръгна по кокошките в Козлец. В селото твърдят, че половината от жителите имат загуби, а умрелите птици са над 300.

„Няма такова нещо!“, отсече началникът на отдел “Здравеопазване по животните“ в Агенцията по безопасност на храните в Хасково д-р Георги Атанасов.

Той и екипът му от два дни обикалят селото, след сигнал, подаден на 5-ти февруари за умрели птици. Нито една умряла кокошка обаче не са открили инспекторите при обхода. Освен това, по данни на хората последният случай е бил преди около 14 дни.

Според събраната на място информация, засегнати са 7 стопанства, в които кокошките са измрели почти на 100 %. Общият брой на пилешките трупове е не повече от 100, уточни д-р Атанасов.

Загубите за стопанство се движат от 3 до 40 кокошки. Умрелите птици са на възраст 2-3 години. Курниците са на различни места в селото. Освен това, по време на масовия мор преди две седмици не е имало подаден сигнал в Агенцията, свидетелства д-р Атанасов. Понеже пернатите са били за лично ползване, стопаните им не разполагат с документи, които реално да доказва броя им.

Няма засечки за лоша храна, която да е била давана на пилците. Повечето кокошки са били отглеждани със зърно собствено производство. Засега няма и никакви индикации за симптоматика на Нюкясълска болест, която вилнее на няколко километра от Козлец, в село на границата между Хасковска и Кърджалийска област.

Твърде вероятно е обаче в Козлец да шикалкавят за броя на умрелите птици, който посочват, чули, че за умряло пиле от чума ще се плаща по пазарни цени, което означава около 10 лв. за кокошка и 15 лв. за петел.

Друга от версиите за мора е разката смяна на времето и спада и покачването на температурите, обясни ветеринарят. Тези резки температурни интервенции влияели на кокошките, като например носят депресии при хората.

От Агенцията все още уточняват списъка с живите и мъртвите животни. Инспекторите са и в непрекъсната връзка с кмета на Козлец, за да бъдат направени съответните изследвания при нов случай на смърт при кокошките.

А в самото село някои от хората твърдят, че са измирали птиците само на тези стопани, които са ги пускали да пасат на воля по улиците.

„Ровят се в боклука птиците им. Ходят там, където има и крави и кучета, може и заразата да идва от фекалиите на тези животни“, смята Йорданка Димитрова. Тя и съпругът й отглеждат 4 кокошки, 2 пилета и един петел и са само в заграденото за тях место в дворчето. Нямат нито едно умряло пиле, а в съседната къща всичките 30 пилци се споминали.

М.Манолова

Др. Атанасов се чуди от къде идва морът по пилците в Козлец
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини