От х:

Днес в x:

Спипат ли те без винетка, аут и от градско

За да си спестите бъдещи неприятности, купете си винетка

Ако ви спипат без или с невалиден винетен стикер по Републиканската пътна мрежа ще бъдете наказан не само с глоба, но и със заповед за спиране на МПС-то. След такава заповед, нямаме право и на градско, макар че за там винетка не е необходима. „Освобождаването“ на колата се извършва след закупуване на стикер и плащането на наказателното постановление.

Предупреждението на КАТ дойде като като стрихнин в супата за водачите, защото, както се оказа, много хасковлии си нямаха понятие за допълнителната санкция. Мислеха че ще се отърват само с глоба. Някои шофьори даже бяха още в блажените времена, когато глобата бе 100 лв. От миналата година обаче тя вече е 300 лв, при това за леките коли. За товарните е 1500 лв /до 12 тона/ и 3000 лв/над 12 тона/. И пак спиране от движение.

Ден преди изтичането на срока за закупуване на нова винетка, доста позабравили водачи бързаха да се спасят от бъдещи нерви. 4400 са си закупили стикери само от пункта в хасковското Пътно. Повечето обаче ги купуват от бензиностанциите, които също са оторизирани да ги продават. 

За разлика от глобите, цените на винетките са същите за леките коли и почти същите за товарните. Годишният стикер за кола е 67 лв, а за камион над 12 тона - 684 лв, при миналогодишна цена от 681. За камион под 12 тона плащаме 526 лв срещу 524 за м.г. 

За сметка на това пък значително са поевтинели месечните стикери за камионите. Тук зависи и от наличието на катализатор. При под 12 тона с катализатор се плаща 53 лв вместо 90 лв за миналата година. За тези без катализатор, месечната винетка поевтинява от 117 на 68 лв. За над 12 тона стикерът поевтинява от 215 на 130 за без катализатор и от 165 на 100 лв с катализатор. 

При леките коли месечната винетка си остава 25 лева, седмичната-10 лв.

Г. Христов

Позабравилите бързаха
4400 си купиха винетка от хасковското Пътно
Винетката за леки коли не е поскъпнала
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини